Podcast
Ongehoord Nederland

Edwin Veldhuijzen: ‘Er wordt met boeren vals spel gespeeld’

foto: Ongehoord Nederland
  1. Nieuwschevron right
  2. Edwin Veldhuijzen: ‘Er wordt met boeren vals spel gespeeld’

De stikstofuitstoot in Nederland is sinds 1990 met ongeveer twee derde afgenomen en we hebben de schoonste boerenbedrijven van de wereld. Toch wil de regering 25 miljard euro gemeenschapsgeld uitgeven om het zogenoemde stikstofprobleem aan te pakken. Veel boerenbedrijven zullen weg moeten, misschien ook wel de veehouderij van BBB-activist Edwin Veldhuijzen, de stamtafelgast in de 24ste aflevering van Ongehoord Nieuwscafé. “Iedereen snapt dat voor ons nu de maat vol is. En dat de acties weleens wat harder kunnen worden.” Zoals gebruikelijk verzorgt Arthur van Amerongen een afsluitende column. Presentatie: Roelof Bouwman en Yernaz Ramautarsing.

#24 - Edwin Veldhuijzen: ‘Er wordt met boeren vals spel gespeeld’ - Ongehoord Nieuwscafé

Uitgangspunten

Het kabinet heeft gedetailleerd in kaart gebracht hoeveel de stikstofuitstoot per gebied naar beneden moet. Maar, zegt Veldhuijzen, “de uitgangspunten kloppen niet. Er zijn geen metingen verricht. Er is een rekenmodel gebruikt waar heel veel aannames in zitten. De verschillende soorten stikstof worden op één hoop gegooid. Het is niet op wetenschap gebaseerd, het is veel te veel los zand.”

Bovendien is er door boeren al heel veel aan stikstofreductie gedaan, benadrukt Veldhuijzen. “De oorsprong van het huidige probleem is dat de stikstofnorm door Nederland veel te laag is gesteld, namelijk 0,9 gram per hectare. In Duitsland is dat 100 gram en in Denemarken 200 gram. Men wist van tevoren dat dit niet haalbaar was. Het was een politieke beslissing en die kan aangepast worden – als men dat wil.”

Streekproducten

Het bedrijf van Veldhuijzen, gelegen in het Zuid-Hollandse Zoeterwoude, maakt deel uit van de Groene Hart Coöperatie. “We hebben een heel mooie samenwerking met een plaatselijke retailer. Die heeft ruim zeventig winkels en is hartstikke trots dat onze streekproducten daar te koop zijn. Dat gaat - samen met de boeren - óók verdwijnen, als de plannen van het kabinet doorgaan. Dan gaan we dus voortaan minder gezonde producten uit het buitenland halen.”

Hypocriet

Er was vorige week opschudding over boze boeren die op een viaduct over de A1 een pop aan een strop ophingen en die actievoerden bij het huis van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof).

Veldhuijzen is tegen dat soort acties, maar plaats wel een paar kanttekeningen. “Er zullen altijd mensen tussen zitten die niet nadenken over wat ze doen. Dat wordt er dan uitgelicht. Ik vind het hypocriet om daar heel verontwaardigd over te doen. Er gebeuren heel veel dingen waar ik mijn hoofd weleens bij schud. Als ik demonstranten van Extinction Rebellion te keer zie gaan… Maar daar worden door Tweede Kamerleden géén opmerkingen over gemaakt en géén vragen over gesteld.”

Meer podcasts van Ongehoord Nederland?

Elke week scherpe discussies en eerlijke meningen over wat er écht speelt, hoor je in het Ongehoord Nieuwscafé. Zonder censuur en geen blad voor de mond. Het gesprek van de dag uit politiek, media en het land! Luister Het Ongehoord Nieuwscafé via NPO Luister, de website of app van NPO Radio 1 of je favoriete podcastapp.

Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers hoor je in Ongehoorde Verhalen. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. Luister Ongehoorde verhalen via NPO Luister, de NPO Radio 1 website of app, of je favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie