Binnenland

De 5 stoerste vrouwen in de lucht

BNNVARA
foto: DeNieuwsBVfoto: DeNieuwsBV
  1. Nieuwschevron right
  2. De 5 stoerste vrouwen in de lucht

De Netflixdocumentaire Mercury 13 vertelt het verhaal van dertien Amerikaanse vrouwen die in de jaren ’60 op hun ruimtevaardigheid werden getest. Ze slaagden met vlag en wimpel, maar werden tenslotte toch door NASA aan de grond werden gehouden. Manja Blok was in 1992 de eerste vrouw ter wereld die operationeel werd verklaard om een F16 te vliegen, en besprak de documentaire in De Nieuws BV. Mooie aanleiding om de vijf stoerste vrouwen in de lucht voor je op een rijtje te zetten.

1. Harriet Quimby (11 mei 1875 – 1 juli 1912)

De eerste Amerikaanse vrouw met een vliegbrevet en in 1912 de eerste vrouw die met een vliegtuig Het Kanaal overvloog. Helaas wordt ze niet ouder dan 37: tijdens een vliegwedstrijd in Boston maakte haar vliegtuig een onverwachte neerwaartse wending die Quimby en haar medepassagier uit hun stoelen katapulteert. Ze komen beiden om het leven.

2. Amelia Earheart (24 juli 1897 - verdween op 2 juli 1937)

Earheart vliegt in 1932 als eerste solo vrouw over de Atlantische Oceaan en schrijft talloze boeken over haar reizen. Ze stond ook aan de wieg van The 99s, een internationale organisatie die zich inzet voor vrouwen in de luchtvaart en die nog altijd bestaat. In 1937 later probeert Earheart een vlucht om de wereld te maken. Het zal haar helaas nooit lukken: op 2 juli van dat jaar verdwijnt ze spoorloos. Ze wordt voor het laatst gesignaleerd bij Nukumanu, een eiland in de buurt van Papeoa-Nieuw-Guinnea. De verschillende zoektochten zijn tevergeefs: het vliegtuig wordt nooit gevonden maar haar legende is des te groter.

3. Jacqueline Cochran (11 mei 1906 – 9 augustus 1980)

Beter bekend als The Speed Queen en is bij haar overlijden de trotste bezitter van de meest snelheid, hoogte en afstandsrecords van alle piloten ter wereld. Ze strijdt bij de Amerikaanse legertop om meer vrouwen bij de luchtmacht te krijgen. Ze is bovendien een van de aanjagers van het Mercury 13-project, maar is uiteindelijk een van de deskundigen die de stekker uit het project haalt.

4. Valentina Tereshkova (6 maart 1937)

De Space War voor vrouwen wordt uiteindelijk gewonnen door Rusland. Valentina Tereshkova is tot dat moment “slechts” een arbeider in een textielfabriek, maar op 16 juni 1963 gaat zij als eerste vrouw de ruimte in. Ze vliegt in haar leven uiteindelijk 48 keer om de aarde en wordt beloond met een enorme heldenstatus in Rusland. Ze leeft nog steeds en droomt nog steeds van de ruimte: in 2013 biedt ze zich vrijwillig aan om te vliegen op een enkele reis naar Mars.

5. Manja Blok (1964)

Manja Blok is de eerste vrouw ter wereld die operationeel een F16 bestuurd. Blok wordt aanvankelijk geweigerd voor de pilotenopleiding bij KLM maar ze geeft niet op. Ze vult een bonnetje in van de Landmacht uit de Veronica Gids en voor ze het weet mag ze kiezen tussen een carrière als helikopterpiloot of piloot van een jachtvlieger. Omdat er geen wachttijd is voor de laatste optie, kiest ze daarvoor. Een intensieve training in Amerika volgt en in 1992 wordt ze officieel als eerste vrouw ter wereld operationeel verklaard. Tegenwoordig vliegt Blok een Boeing 737 voor Transavia

Ster advertentie
Ster advertentie