Binnenland

Koninklijke Horeca Nederland heeft geen begrip voor nieuwe maatregelen

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Koninklijke Horeca Nederland heeft geen begrip voor nieuwe maatregelen

Het coronavirus waart flink rond in de Randstad, iets wat zorgen baart bij het kabinet. Gisteren werd bekend dat de horeca wederom getroffen gaat worden met maatregelen, de deuren moeten sluiten om 1:00 en om twaalf uur ’s nachts moeten de lichten aan. Het is een maatregel die voor veel onbegrip zorgt bij brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland.

De maatregelen lekten gisteren uit bij de Algemene Politieke Beschouwingen. "In alle gemeenten rond Amsterdam, Leiden, Utrecht, Rotterdam, Haarlem en Den Haag gaan de nieuwe maatregelen gelden. Naast de eerdere sluittijden mogen er niet honderd, maar vijftig mensen in één zaal tegelijk zijn", vertelt politiek verslaggever Wilco Boom vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

In de kamer zorgde het voor ophef. GroenLinks fractievoorzitter Jesse Klaver wilde nadat het bekend werd direct een toelichting. Hij werd echter afgewimpeld door minister president Rutte, die vanavond pas de nieuwe maatregelen wil toelichten. De definitieve maatregelen worden namelijk vandaag nog besproken.

Nieuwe tegenslag

Voor de horeca betekenen de nieuwe maatregelen een nieuwe tegenslag in de coronacrisis. Hoewel zij begrip hebben voor een eventueel besluit tot extra maatregelen, vinden zij dat het sluiten van horecazaken neerkomt op symboolpolitiek. Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland, vindt dat de horeca hier onnodig hard wordt geraakt.

"Als we even terugspoelen hoorden we twee weken geleden dat de minister president toen zei dat de horeca veilig is. En dat wanneer je een feestje wil geven, dat je dat dan vooral moet doen in een horecazaak. Daar zijn mensen immers bezig met jouw eigen veiligheid."

Onbegrip over nieuwe coronamaatregelen in de horeca

Ook wanneer Beljaarts naar de cijfers kijkt, heeft hij geen begrip voor de extra maatregel op horecazaken. "Wanneer je kijkt naar besmettingen in de horeca, waren er vorige week 113 besmettingen. Als je dat wegzet tegen vijftien miljoen bezoeken in diezelfde week, dan kom je op een enorm klein percentage van besmettingen. Dat onderstreept precies wat de premier eerder heeft gezegd."

Het nieuws betekent voor de hele sector weer een klap in het gezicht. Ook vindt Beljaarts dat dit niet de oplossing is, het wordt namelijk moeilijk om de deuren te sluiten om één uur ’s nachts. "Je verplaatst namelijk het probleem. Ik ben er namelijk van overtuigd dat het heel naief is om te denken dat iedereen veilig naar huis gaat."

"Wij zien zomaar problemen ontstaan in de openbare orde en problemen met handhaving als al die mensen tegelijkertijd de straat op gaan. Ze gaan mogelijk doorfeesten in parken, en als men daar niet is dan kan men ook nog in de eigen huiskamer verder. En laat dat nou de grootste reden zijn voor de besmettingen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie