Binnenland
NTRPowNed

Vijfheerenlanden richt de helft van het gemeentehuis in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

  1. Nieuwschevron right
  2. Vijfheerenlanden richt de helft van het gemeentehuis in voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen

De gemeente Vijfheerenlanden heeft een paar weken geleden hals over kop besloten de helft van het gemeentehuis in Meerkerk leeg te ruimen en in te richten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De vluchtelingen, die meteen ingeschreven zijn in de gemeente, worden daar minimaal een jaar opgevangen. In 5 Dagen de verhalen van de vluchtelingen, de ambtenaren, de burgemeester, de vrijwillige huisarts en andere vrijwilligers en bewoners uit Meerkerk en omgeving.

Opvang in het gemeentehuis

Stefan Vreeburg is directeur van de gemeente Vijfheerenlanden en een van de initiatiefnemers van de opvang in het gemeentehuis. In twee weken tijd werd het halve pand leeggeruimd en verbouwd tot woonruimte. Nu wonen er 64 Oekraïense vluchtelingen: 34 kinderen, 30 volwassenen, 10 honden en 1 kat.

Stefan Vreeburg: "Dit is heel bijzonder want we zijn begonnen zonder officiële opdracht. Een verbouwing van een stuk gemeentehuis zou normaliter met alle vergunningen maanden duren."

Onzekere situatie voor gezinnen

Oksana Blonska is samen met haar twee jonge kinderen (4 en 10) gevlucht uit Lviv in Oekraine en verblijft nu in het gemeentehuis in Meerkerk. Ze zit in een onzekere situatie. "Ik ben bang omdat ik niet weet hoe het verder gaat. Maar ik wil niet dat mijn kinderen mijn verdriet en angst zien. Dus zet ik een glimlach op."

De kinderen van Oksana zijn deze week voor het eerst naar school geweest in Meerkerk. Ze zitten nu in de klas met de kinderen van de Meerkerkse Deliana Versluis. Deliana helpt ook mee als vrijwilliger in de opvang. "Ik vond het vrij heftig. De pijn en het verdriet die ik zag, de blik in hun gezichten, is me bijgebleven."

Rust, stabiliteit en voorspelbaarheid is nodig

Henk van Schothorst, gepensioneerd huisarts en Roza Boer, rouw- en traumabegeleider, helpen beiden vrijwillig mee in de opvang van de Oekraïners in Meerkerk. Hoe kunnen de Meerkerkers het beste voor deze mensen zorgen? "Het is nu nodig dat er rust, stabiliteit en voorspelbaarheid is", vertelt Roza Boer. Ze ziet dat steeds meer ontstaan. "Maar de oorlog is er natuurlijk wel de hele dag."

Verslaggever Rens Turk is op basisschool De Springplank. Hij spreekt daar met lerares Ellen Vreeswijk die de Oekrainse kinderen vrijwillig les geeft. Ook spreekt hij met burgermeester Sjors Fröhlich.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie