Binnenland
KRO-NCRV

Spreiding azc's: 'Kijk waar mensen een toekomst hebben'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spreiding azc's: 'Kijk waar mensen een toekomst hebben'

De opvang van asielzoekers moet de komende jaren beter worden gespreid over Nederland. Vooral in het westen van het land moeten nieuwe opvanglocaties komen, vindt de opvangorganisatie COA. Volgens asieladvocaat Loes Vellenga is het beter om naar het type mens te kijken: "Er moet meer gekeken worden waar mensen een toekomst hebben."

Nu worden asielzoekers vooral buiten de Randstad opgevangen, maar volgens Vellenga, tevens voorzitter van de vereniging van asieladvocaten, is het veel nuttiger om mensen met bepaalde beroepen in een regio te plaatsen waar er ook werk voor ze is. "Het is beter om te kijken wat iemand nodig heeft en daar de plaatsing op af te stemmen."

Volgens Vellenga stromen mensen nu de procedure in en als het asielverzoek ingewilligd is, dan wordt er gekeken waar er plaats is. "Deze vergunninghouders of statushouders worden ergens neergezet waar plaats is. Dat is veelal een uithoek van het land."

Randstad

Toch zijn meer opvangcentra in het westen van Nederland niet altijd de oplossing. Vellenga: "Meer spreiding naar de Randstad klinkt mooi, maar het is daar al redelijk vol. Er zijn geen woningen meer dus er moet ook gekeken worden waar men een toekomst heeft."

Voor mensen die nog geen status hebben vindt ze het niet onnodig om meer in het westen te zitten. "Het is mooi om in de Randstad te zitten, daar zijn meer mogelijkheden en uitgaansgelegenheden, maar voor de ontwikkeling is het niet nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie