Binnenland

Politieke partijen langs de groene meetlat

foto: ron: Pixabayfoto: ron: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieke partijen langs de groene meetlat

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart a.s. heeft Vroege Vogels de afgelopen weken de lijsttrekkers van de zittende partijen langs de Groene Meetlat gelegd: Hoe staan zij tegenover de energietransitie? Wat willen ze met de bio-industrie? Hoeveel nieuwe natuur komt erbij?

Een drietal deskundigen heeft de verkiezingsprogramma's doorgespit op de thema's natuur, milieu, duurzaamheid, klimaat en dierenwelzijn. En ze hebben gekeken naar het stemgedrag van de partijen in de afgelopen vier jaar. Hoogleraar natuur- en landschapsbeheer Geert de Snoo, directeur van Milieudefensie Donald Pols en dierenrechtdeskundige Dirk-Jan Verdonk komen in Vroege Vogels praten over de keuzes die de politieke partijen hebben gemaakt en de consequenties ervan.

Politieke partijen langs de groene meetlat I - energie

Politieke partijen langs de groene meetlat II - natuur

Politieke partijen langs de groene meetlat III - Landbouw en dierenwelzijn

Partijen langs de meetlat

Afkicken aardgas

De verkiezingscampagne gaat dit jaar nauwelijks over het klimaat. Toch zijn er de komende jaren belangrijke beslissingen te nemen over het terugdringen van de CO2 uitstoot om aan het akkoord van Parijs te voldoen. Wat moet er met de kolencentrales gebeuren, wanneer moeten ze dicht? Een ander belangrijk thema bij de energietransitie is het aardgas. Niet alleen zijn de Groningers tegen het verder exploiteren van de gasbel daar, de hele Nederlandse samenleving zal moeten afkicken van het gas. Nieuwbouwwoningen hoeven straks niet meer aangesloten te zijn op het aardgasnetwerk. Maar de bestaande woningen van het netwerk loskoppelen wordt een enorme operatie en zal enorme investeringen vragen. Welke partijen durven daar al geld voor te reserveren?

Koe in de wei

Intensieve landbouw en weidevogels gaan niet goed samen. Dus op dit vlak dient de politiek keuzes te maken. Welke partijen maken geld vrij voor weidevogelprojecten en duurzame landbouw? En kiezen boeren weer voor de koe in de wei of blijft ze op stal? Dat zal ook afhangen van de financiële prikkels die ze krijgen.

Luister naar alle afzonderlijke interviews met de lijsttrekkers

Bron meetlat Natuur: Prof.dr. G.R. de Snoo, Universiteit Leiden. Indeling op basis van 1) bescherming natuurgebieden 2) bescherming natuur boerenland en 3) bevordering natuur in de stad

Bron meetlat Dierenwelzijn: World Animal Protection. Rangschikking op basis van verkiezingsprogramma en stemgedrag in huidige kabinetsperiode

Bron meetlat Klimaat: Milieudefensie. Per partij is berekend hoeveel CO2 Nederland nog produceert nadat het beleid van de partijen is uitgevoerd. PVV, CDA, SGP en PvdD hebben hun programma niet laten doorrekenen door het Planbureau voor de Leefomgeving. Deze partijen zijn kwalitatief (expert-opinie) beoordeeld op basis van hun verkiezingsprogramma's op de thema's energie, klimaat en verkeer (meest relevante CO2 thema's).

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie