Binnenland
AVROTROS

Kanoën in tunnel Helmond en drollen over straat in Woerden: 'Dit noodweer gaan we vaker meemaken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kanoën in tunnel Helmond en drollen over straat in Woerden: 'Dit noodweer gaan we vaker meemaken'

Gisternacht was het weer raak: noodweer. Van Zwolle, tot IJsselstein, van Vlissingen tot Valkenburg. Door het hele land zorgde dat voor gevaarlijke situaties. Maar vooral voor heel veel wateroverlast. 'Wen er maar aan' zeggen de experts bij Stax&Toine. Het wordt alleen maar erger.

Meteoroloog Jordi Huirne van Weer.nl vond het een bijzondere bui, al komt hij steeds vaker voor. "Ook vijftig jaar geleden hadden we al zware plensbuien, maar we zien ze steeds zwaarder worden." Bovendien is volgens de weerman het aantal zware buien in vergelijking tot de vorige eeuw verdubbeld. "Het komt steeds vaker voor, dat hoort bij het 'nieuwe klimaat'."

Helpt niet tegen droogte

Toch helpt al dat water uit de lucht niet tegen de droogte vertelt hij: "Het is heel plaatselijk en zoveel kan maar met moeite door de natuur opgenomen worden." In plaats daarvan komt het terecht in sloten en riolering. "We hebben er heel weinig aan."

Behalve dat het vaker voorkomt wordt het ook onvoorspelbaarder. En dat maakt het werk van de weerman er nou niet bepaald makkelijker op. "Je zag het gisteren ook plotseling ontstaan. In een mum van tijd, binnen een uur, kan alles blank staan." Dat maakt het volgens hem ook moeilijker om je je er op voor te bereiden.

Volgens de weerman gaan we dat in de toekomst vaker zien. "Zeker op warme dagen zoals nu."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie