Binnenland

'Scholieren krijgen vaker ongeluk'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Scholieren krijgen vaker ongeluk'

[NOS] Kinderen van 4 tot 18 jaar zijn vaker betrokken bij verkeersongelukken,meldt het AD. In de eerste zes maanden van dit jaar waren het er 3100, tegenover 2600 in de eerste helft van 2014.

Het aantal scholieren dat in het verkeer gewond raakt daalt wel,maar de politie spreekt toch van een "zeer zorgelijke trend". In de krant wordt de overbelasting van wegen genoemd als voornaamste oorzaak van het stijgende aantal ongelukken met kinderen.

Ook volgens Marco te Brömmelstroet, professor Urban Planning in Amsterdam, is het aantal ongelukken zorgwekkend: "Het is natuurlijk altijd schrikken als er meer ongevallen gebeuren dan twee jaar geleden, maar ik schrok eigenlijk ook al van het aantal dat twee jaar geleden normaal werd gevonden. 2600 ongevallen is natuurlijk al veel te veel."

Scholieren steeds vaker betrokken bij verkeersongelukken

Volgens Te Brömmelstroet heeft de toename vooral te maken met de toegenomen drukte: "We zien de laatste jaren dat kwetsbare verkeersdeelnemers weer steeds meer betrokken raken bij verkeersongevallen. Een van de mogelijke verklaringen is dat het gewoon drukker is geworden op de wegen. Ook ouders die hun kind met de auto naar school brengen, verhogen juist de onveiligheid, vanwege de toename aan verkeersdruk rond de scholen."

Smartphones

Veilig Verkeer Nederland wijst ook op het gebruik van smartphones. Opvallend is dat in Almere,een stad met veel fietspaden,de kans op een ongeval veel kleiner is dan in een 'oude' stad.

Ster advertentie
Ster advertentie