Binnenland
KRO-NCRV

Het Oogziekenhuis staat te springen om vrijwilligers in corona-tijd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het Oogziekenhuis staat te springen om vrijwilligers in corona-tijd

Ook naar het ziekenhuis gaan is anders in tijden van corona. Daarom zet het Rode Kruis vrijwilligers in om de patiëntenstroom goed te regelen. Nu het normale leven weer wordt hervat, zijn zij steeds minder vaak beschikbaar.

Bij het Oogziekenhuis in Rotterdam moeten patiënten, omwille van de maatregelen om besmetting te voorkomen, alleen naar binnen. Speciale vrijwilligers van het Rode Kruis, de zogenaamde Ready 2 Helpers, begeleiden de patiënten van en naar hun afspraak.

Spraakmakers-verslaggever Anne van der Veen helpt een dagje:

Verslaggever Anne van der Veen zoekt uit waar de vrijwilligers van het Rode Kruis in deze coronatijd worden ingezet - deel 4

Video niet beschikbaar

Eén ouder mee naar binnen

Meewerkend leidinggevende bij Het Oogziekenhuis in Rotterdam is Alexandra van Dijk. Zij ziet schrijnende voorbeelden waarbij er maar één ouder mee naar binnen mag als een kindje van vier maanden geopereerd wordt.

Mevrouw Gussekloo zit buiten te wachten op haar man. "Ik ging mee naar binnen, maar je wordt meteen weggestuurd." Overal rond het ziekenhuis zitten wachtende partners die vanwege corona niet mee naar binnen kunnen. "Ik vind het vooral vervelend voor hem. Het is niet fijn, maar het is niet anders."

'Ik lig er wakker van'

Hoewel er minder mensen in het Oogziekenhuis zijn, moeten de medewerkers harder werken om alle voorzorgsmaatregelen te treffen, vertelt Van Dijk. En dan zijn er ook nog minder vrijwilligers beschikbaar. "Eerlijk gezegd lig ik er soms wakker van.”

Naomi Nolte is woordvoerder bij het Rode Kruis en zag in de beginfase van corona het aantal vrijwilligers explosief toenemen. Naarmate het normale leven weer wordt hervat, zijn zij niet meer beschikbaar. "Je ziet dat mensen minder flexibel worden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Mensen gaan weer naar hun werk, maar krijgen ook meer oog voor leuke dingen. "Dat is begrijpelijk, maar we zijn nog steeds heel erg blij als mensen zich willen aanmelden."

Verslaggever Anne van der Veen zoekt uit waar de vrijwilligers van het Rode Kruis in deze coronatijd worden ingezet - deel 4

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie