Binnenland

Ten Hag sprak na Feyenoord-drama met zijn leiders: 'Harde woorden gevallen'

EONOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ten Hag sprak na Feyenoord-drama met zijn leiders: 'Harde woorden gevallen'

Ajax-trainer Erik ten Hag zat vrijdagmiddag bij zijn wekelijkse persconferentie nauwelijks op zijn stoel of de eerste vragen over de afgang tegen Feyenoord (6-2) van afgelopen weekend werden in rap tempo op hem afgevuurd.

Die wedstrijd heeft wel zijn nasleep gehad, zo geeft de coach aan. "Er zijn harde woorden gevallen en we zijn kritisch naar elkaar geweest. Nu moeten we weer verder", doelt hij op de thuiswedstrijd van zaterdagavond tegen VVV-Venlo.

Hoe heeft in een van de belangrijkste wedstrijden van het jaar zo door de ondergrens kunnen zakken? Is de verdediging ineens de weg kwijt? Spelen winterse transfers een rol? Of ligt de oorzaak op het trainingskamp, ver weg van huis in Orlando?

"Ach, je leest altijd dat alle voorbereidingen van alle ploegen altijd crescendo verlopen. Maar in Amerika ben ik bij een paar wedstrijden in de rust ook boos geweest over de gemakzucht van het team", zegt Ten Hag, die met Ajax een achterstand van vijf punten moet goedmaken op koploper PSV.

Procentje minder

Voor dat laatste heeft de oefenmeester wel een verklaring. "Een mens heeft als het goed gaat altijd de neiging om het een procentje minder te doen. Met al die procentjes bij elkaar krijg je tegenvallers. Zaak is om dat op te vangen als team, maar dat is niet gelukt."

Die defensieve lichtzinnigheid, zoals dat ook in de competitie tegen Heerenveen (4-4) aan het licht kwam, heeft Ten Hag proberen weg te nemen bij zijn spelers, maar, zo bleek zondag, tevergeefs. "We zijn door het ijs gezakt..."

En die transfers dan? Speelt dat een rol? Maximilian Wöber vertrok naar Sevilla, Frenkie de Jong sloot een deal met FC Barcelona. Ondertussen worden meer spelers aan andere clubs gelinkt.

Ten Hag: "De waarheid ligt op het veld. Dáár moeten we presteren. Dat hebben we niet gedaan." Van de suggestie dat spelers misschien niet goed genoeg zijn, wil de trainer niets weten. "We hebben vaak tegen goede tegenstanders laten zien dat we het kunnen."

Leiders

"Het begint bij het individu. We moeten taken uitvoeren. En letten op de tactische discipline, met name bij balverlies."

Ten Hag heeft na het duel in Rotterdam individuele gesprekken gevoerd met de 'leiders' in zijn selectie. "Ik heb hen aangesproken. Zij moeten nu het voortouw nemen. Het gaat erom: hoe kom je hieruit? Als we onze vorm herpakken, komt de reeks van goede resultaten wel weer."

Erik ten Hag tijdens de persconferentie: 'Er zijn harde woorden gevallen.'

Ster advertentie
Ster advertentie