Binnenland
AVROTROS

Amerikanen in Nederland: 'Het is een trieste dag voor Amerika'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. Amerikanen in Nederland: 'Het is een trieste dag voor Amerika'

Aan tv en radio gekluisterd volgt de Amerikaanse Sara de Haan en haar Nederlandse man Duco in Middelburg het nieuws over de tweede afzettingsprocedure tegen Trump. Een historische dag, zeggen ze. Een ook een trieste, want zo zou Amerika niet de geschiedenis in moeten gaan. Maar voor Sara bestaat er geen twijfel. "Trump moet gestraft worden voor wat hij heeft gedaan. Niemand staat boven de wet", zegt ze in Stax&Toine.

Video niet beschikbaar

Ze wonen nu een paar jaar in Middelburg. En dat is deze laatste weken best lastig, erkent Sara. "Als ik nu in Amerika zou zijn, zou ik over dit nieuws spreken met familie, vrienden en buren. Dan zouden we elkaar als Amerikanen begrijpen. Maar nu word ik door Nederlanders aangesproken over wat er allemaal gebeurt in de VS. Ik heb het gevoel dat ik me moet verdedigen. En natuurlijk, wat je in de media hoort is waar, maar het is geen representatie van alle Amerikanen.”

Tranen in de ogen

En toch geneert ze zich ook voor haar land, zegt Sara. “We waren het land dat vooraan stond als het ging om democratie en vrijheid. Veel landen keken tegen ons op. En nu zijn we een grap. Dat is geen fijn gevoel.”

Sara woonde lange tijd in Washington waar ze voor haar werk bij de buitenlandse ambassade ook regelmatig in het Capitool moest zijn. “Met tranen in mijn ogen keek ik vorige week naar de bestorming van de Senaat. Ik weet hoe het daar binnen was. Maar ik moest dan door allerlei controles en spullen die ik mee wilde meenemen mochten niet zomaar naar binnen. Hoezo werden de demonstranten geen strobreed in de weg gelegd? Ik heb het idee dat het een vooropgezet plan was.”

Vriendschappen

Het nieuws over Amerika raakt hen beide diep. Ook omdat ze merken dat het effect heeft op de relaties die ze met mensen hebben die nog in Amerika wonen. “Je merkt dat er een verwijdering ontstaat tussen democraten en republikeinen. Dat geldt ook voor mensen die wij kennen”, zegt Duco.

Het meest trieste voorbeeld is mijn beste vriend, vertelt Sara. “Hij was democraat, tot hij een relatie kreeg met een republikeins meisje. En natuurlijk mag iedereen vinden en stemmen wat hij wil, maar toch.. Elke keer als ik zie hoe Trump praat over vrouwen, immigranten of andere minderheden. Dat is zo schadelijk. En het maakt me kwaad. En ik kan het niet helpen, maar dat reflecteert dan toch op de mensen die op hem stemmen. Die vinden dat hij nog wel een nieuw termijn aan kan blijven. Ik vind het ingewikkeld om bevriend te blijven met iemand die dat vindt."

Vanmiddag om 15.00 uur is de vergadering begonnen over de afzettingsprocedure voor Trump. Vandaag wordt ook gestemd. In Stax&Toine duidde Amerikakenner Kirsten Verdel de situatie in de VS en wat er nu kan gebeuren. Luister het hele gesprek hier terug:

Afzettingsprocedure tegen President Trump is begonnen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie