Naar homepage
Binnenland

Deze Dag Toen: Beatrix trekt vermomd met Leger des Heils door Amsterdam

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Beatrix trekt vermomd met Leger des Heils door Amsterdam

Het had allemaal een groot geheim moeten blijven. In 1965 nam majoor Bosshardt van het Leger des Heils prinses Beatrix mee door de Wallen, de rosse buurt van Amsterdam. In vermomming, want de jonge prinses mocht niet herkend worden. Uiteindelijk werd ze, ondanks haar pruik, hoofddoek en dikke bril, herkend tijdens het uitdelen van De Strijdkreet, het tijdschrift van het Leger des Heils.

Het goodwillwerk van Alida Margaretha Bosshardt, zoals de 'heilssoldaat' volledig heet, sprak het Koninklijk Huis erg aan. Daarom besloot de prinses met de majoor de wijk in te trekken. Naast het uitdelen van De Strijdkreet, gaan ze ook op huisbezoek bij prostituees.

Benieuwd naar het bijzondere beeld van een vermomde Beatrix? Klik hier voor de opmerkelijke foto.

Onder meer Louise en Martine Fokken, de bekende tweelingzussen die inmiddels al meer dan vijftig jaar als prostituee op de Wallen werken, krijgen bezoek van de prinses. "Die Beatrix heeft ons toch wel in de zeik genomen", vertelden ze daarover in een interview met het AD. "Ze deed glashard alsof ze een vriend had en moest gaan werken. Wij dachten: majoor Bosshardt heeft haar opgepikt uit de goot."

Ze zussen vertelden Beatrix nog dat ze dit werk niet zou hoeven doen. Daar bleken ze gelijk in te hebben, want de dame in kwestie bleek de kroonprinses.

De majoor en de latere koningin bleven elkaar nog vaak zien en spreken. In 2014 keerde Beatrix terug naar de rosse buurt om er het nieuwe opvanggebouw van het Leger des Heils te open: de Majoor Bosshardtburgh.

28 09c886e7ab ANP 29347036
Ster advertentie
Ster advertentie