Binnenland

Lagos: veelbelovend en onkundig

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Lagos: veelbelovend en onkundig

Het is één van de snelst groeiende steden van Afrika waar donkere wolken iedere dag wedijveren met de gouden glans van de stad. Lagos is op heel veel gebieden leidend; in de muziek- en filmindustrie. En zelfs in zoiets als scrabble. Maar het is ook koploper in de Afrikaanse onkunde om grote problemen aan te pakken. Verkeersproblemen, corruptie en de gevolgen van de klimaatverandering houden deze stad strak in hun greep.

Over leven in de stad

In deze serie gaan zeven NPO Radio 1-verslaggevers naar zeven wereldsteden. Hier lees je de bijzondere verhalen van deze wereldburgers, die een groter geheel vertegenwoordigen. Deze week: verslaggever Marcel Dekker vanuit Lagos, Nigeria.

Maandag: de oprukkende zee

Ja, Lagos is één van de snelstgroeiende steden van Afrika, maar aan de kust verdwijnen grote delen van de stad. Allemaal het gevolg van klimaatverandering en het weinig effectieve optreden van de overheid. Verslaggever Marcel Dekker trok naar de wijk Ogun Alfa. Ooit een trekpleister voor toeristen, nu een slagveld.

Video niet beschikbaar

Dinsdag: de grootste sport is... scrabble

Van Lagos kan gezegd worden dat veel zaken veel te weinig aandacht krijgen, maar dat gaat niet op voor het spelletje scrabble. Het wordt bloedserieus genomen en leverde de stad in 2015 zelfs een wereldkampioen op. De toekomst ziet er waarschijnlijk nog mooier uit. De grootste kleine sport van Lagos, in de volgende reportage:

Video niet beschikbaar

Woensdag: het Nederlandse expat-bestaan

In die stad Lagos is al 50 jaar een Nederlandse school gevestigd. Met leerkrachten die tot op het bot gemotiveerd zijn om daar te werken. Maar wat zijn de uitdagingen en mooie kanten van een leven als expat in Lagos? Dat hoor je in de volgende bijdrage:

Video niet beschikbaar

Donderdag: uren in de file

De gemiddelde inwoner van Lagos staat zo’n 30 procent van zijn dag in de file. En hoewel er langzaam gewerkt wordt aan verbeteringen, is verkeerschaos nog steeds aan de orde van de dag. We gingen eens kijken bij één van die kruispunten die iedere dag weer een enorme ellende veroorzaken.

Video niet beschikbaar

Vrijdag: muziek!

Het gaat goed met de muziekindustrie in Lagos. In elke straat is wel een opnamestudio te vinden, waar de muziek wordt geproduceerd die overal in Afrika te horen is. Welk geheim er schuil gaat achter dat succes van Lagos, zochten we uit:

Volgende week bezoekt Sytske Jellema Medellin, de tweede stad van Colombia. Lees hier meer verhalen over het leven in wereldburgers.

Ster advertentie
Ster advertentie