Binnenland
KRO-NCRV

VNG: één miljard extra om mensen aan werk te helpen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VNG: één miljard extra om mensen aan werk te helpen

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil één miljard euro extra per jaar voor reïntegratiewerk. Dat zegt voorzitter Peter Heijkoop in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. "Dat is nodig om de wet goed uit te kunnen voeren."

Video niet beschikbaar

Volgens de voorzitter en CDA-wethouder Werk en Inkomen in Dordrecht moet er niet "te flauw" worden gedaan over dit bedrag. "Er is de afgelopen jaren enorm gesneden in het aan het werk helpen van mensen, op de participatiewet", zegt Heijkoop. "Daar plukken we nu de wrange vruchten van."

Maatwerk is mensenwerk

Het geld is volgens Heijkoop nodig om personeel aan te nemen dat mensen de juiste begeleiding naar werk biedt. "Demissionair premier Mark Rutte zegt terug te willen naar meer maatwerk en ruimte voor de menselijke benadering. Dan zeg ik daarbij: maatwerk is mensenwerk", aldus Heijkoop.

Volgens Heijkoop is de participatiewet een uitkeringenwet geworden. "Er gaat alleen maar meer geld naar uitkeringen in plaats van naar het aan het werk helpen van mensen." Hij wil dat het omdraait: "meer geld voor mensen aan het werk helpen, minder naar uitkeringen."

Amma Asante en Peter Heijkoop over de Participatiewet

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie