Binnenland
AVROTROS

'Kinderen die opgroeien in armere gezinnen blijven achter'

foto: AVROTROSfoto: AVROTROS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kinderen die opgroeien in armere gezinnen blijven achter'

Welke Nederlandse gemeenten bieden inwoners de beste kans om uit de armoede te komen? De kansenatlas van SEO Economisch Onderzoek moet antwoord geven op die vraag. Vanmiddag presenteerde Bas ter Weel, directeur van SEO Economisch Onderzoek, de kansenatlas voor Nederland aan het Centraal Planbureau. Hij vertelt erover bij Blok&Toine.

Bas ter Weel van SEO Economisch Onderzoek over de kansenatlas

"Omdat er sprake lijkt van maatschappelijke onbehagen in Nederland, besloten wij dit te gaan meten. We hebben gemeten wat kinderen van bepaalde ouders met een bepaald inkomen verdienen als ze later groot zijn. Hierbij kijken we naar het verschil tussen kinderen die opgroeien in arme en rijke gezinnen en wat dit dus uitmaakt”, vertelt Bas ter Weel.

Gericht beleid

Volgens Ter Weel laat de tool zien dat er inderdaad sprake is van kansenongelijkheid in Nederland. "Er wordt veel over gesproken, maar er is feitelijk weinig over bekend. Hopelijk krijgt het nu dus landelijk genoeg aandacht. Er is de mogelijkheid om gemeenten met elkaar te vergelijken, dus voor wethouders zou het goed zijn om met elkaar in gesprek te gaan."

Nu bekend is wat er aan de hand is, kan men volgens Ter Weel met gericht beleid een oplossing bedenken. "Wat we zien is dat de verschillen al vroeg ontstaan. Kinderen die opgroeien in relatief arme gezinnen blijven dus achter. Nu het kabinet acht miljard euro extra wil investeren in onderwijs, kunnen we dus beginnen met kijken of we dat geld kunnen richten op deze kinderen."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie