Binnenland
NOS

Dodenherdenking rakelt pijnlijke herinneringen op: 'De oorlog in Oekraïne doet er nog een schepje bovenop'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dodenherdenking rakelt pijnlijke herinneringen op: 'De oorlog in Oekraïne doet er nog een schepje bovenop'

Het is vandaag Nationale Dodenherdenking. Vanavond om acht uur is het in heel Nederland twee minuten stil. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Patricia Dashorst, psychiater bij ARQ Centrum'45, het landelijk centrum voor mensen met complexe psychotraumaklachten. Dashorst is gespecialiseerd in het behandelen van getroffenen van de Tweede Wereldoorlog.NOS Radio 1 Journaal

"Het is nog maar een kleine groep die de oorlog heeft meegemaakt, het zijn 80-plussers. Door de oorlog in Oekraïne hebben ze veel last van herinneringen en vooral last van de emoties die daarbij omhoogkomen. Ze zijn vaak angstig, verdrietig, onrustig. De beelden komen op hun netvlies weer naar voren", weet Dashorst.

Voorbereid

"Op die angsten reageren sommigen door geen tv meer te kijken. Ze willen de oorlogsbeelden niet meer zien, omdat ze daar nachtmerries door krijgen. Anderen willen het juist wel steeds zien. Die willen weten wat er gebeurt zodat ze voorbereid zijn. Want die willen niet weer onverwacht in een oorlog komen. Met als gevolg dat ze daar heel onrustig van worden", zegt Dashorst.

"Je moet niet vergeten dat een oorlog meemaken een zeer ingrijpende ervaring is. In een schuilkelder zitten, een bombardement meemaken, mensen verliezen. Dat is dramatisch. dat zal je nooit vergeten. Met de oorlog in Oekraïne wordt dat allemaal weer opgerakeld. Sowieso rond de herdenkingen, maar die oorlog doet er zeker nog een schepje bovenop."

Trauma

"Er zijn ook mensen die er weinig last van hebben en geen behandeling ervoor nodig vinden. Die een manier van leven hebben gevonden waardoor ze er goed mee om kunnen gaan. Die komen niet bij ons. Maar ze hebben natuurlijk allemaal ernstig traumatische ervaringen meegemaakt, die mogelijk tot klachten kunnen leiden", aldus Dashorst.

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie