Binnenland
WNL

Meld Misdaad Anoniem krijgt steeds meer tipgevers: 'Anonimiteit staat op de eerste plaats'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meld Misdaad Anoniem krijgt steeds meer tipgevers: 'Anonimiteit staat op de eerste plaats'

Het platform Meld Misdaad Anoniem krijgt steeds meer mensen aan de lijn die anoniem tips willen geven over een misdrijf. Voor mensen die twijfelen over hoe anoniem je écht bent als tipgever, maakt Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem duidelijk dat er technische maatregelen zijn genomen waardoor anonimiteit altijd op de eerste plaats staat. "We zien geen telefoonnummers of IP-adres."

Janssen onderstreept dat de praktische kant van anonimiteit het allerbelangrijkst is. "Het is aan mijn collega's om alle informatie die herleidbaar is naar de melder, weg te laten in de melding die uiteindelijk naar de opsporing gaat", benadrukt hij in het radioprogramma Het Misdaadbureau.

Stijging van 8 procent

Uit cijfers van Meld Misdaad Anoniem blijkt dat er vorig jaar meer anonieme melders in Nederland waren dan het jaar daarvoor. Het totaal aantal tips die in 2023 bij het platform binnenkwamen waren 20.328. Een stijging van 8 procent ten opzichte van 2022, toen 18.857 anonieme meldingen werden gedaan.

Dankzij de anonieme tips zijn minstens 3.120 verdachten opgepakt en 1.255 wapens van de straat gehaald. "Daar doen we het uiteindelijk voor", zegt Janssen. "Het gaat erom dat we zaken kunnen helpen oplossen."

Hij zegt dat de reden van het toegenomen aantal anonieme melders komt door meer zichtbare criminaliteit. "We zien het voornamelijk terug in drugshandel op straat en vanuit panden. We merken dat als iets erg dichtbij komt voor mensen, bijvoorbeeld in de eigen straat, ze veel sneller bereid zijn daar melding van te maken. Je wilt de buurt veilig en gezellig houden. Criminaliteit past daar niet in."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Door coronacrisis hogere cijfers

Opvallend is dat in 2020 en 2021 ongeveer 25.000 meldingen binnenkwamen. Volgens Janssen komt dat door de coronacrisis. "Het waren twee uitzonderlijke jaren. Mensen waren veel meer thuis dan nu. Criminaliteit viel daardoor meer op." In de zomer neemt het aantal tips meestal af, omdat mensen vaak op vakantie gaan. "Alleen was dat in die periode ook niet zo. Die maanden bleef het aantal meldingen echt hoog."

De meeste anonieme meldingen komen uit de provincies Limburg, Groningen, Drenthe en Friesland. De minste meldingen per inwonersaantal komt uit de provincie Utrecht. "In Groningen was het aantal anonieme melders niet eerder zo hoog, ook niet in coronatijd", aldus Janssen. "In de landelijke provincies wordt verhoudingsgewijs meer gemeld, omdat ik vermoed dat mensen daar wat beter op elkaar letten. In steden zijn mensen vaak meer op zichzelf gericht."

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

'Weten bijna nooit hoe een zaak afloopt'

Janssen legt uit dat ze alle informatie zo discreet mogelijk doorzetten naar de politie. "Zij gaan er verder mee aan de slag. Elke melding krijgt een registratie, maar het onderzoek ligt echt bij de politie."

Dat betekent ook dat medewerkers die gesprekken voeren met melders bijna nooit weten hoe een zaak afloopt. Terwijl dat behoorlijk intense gesprekken kunnen zijn. "Alleen als het bij grote zaken in de media komt, zeggen collega's van mij weleens dat ze daar een tip over hebben gehad. Kortom, we zijn echt afhankelijk van wat de politie terugkoppelt."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie