Binnenland
KRO-NCRV

Corona een hoax? Als je dit denkt ben je niet te overtuigen met argumenten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Corona een hoax? Als je dit denkt ben je niet te overtuigen met argumenten

Afgelopen weekend gingen in verschillende Nederlandse steden mensen de straat op om te protesteren. Tijdens die protesten hoor je ook vaak het geluid dat corona een hoax is. "Mensen die erg overtuigd van iets zijn, zijn moeilijk tot een andere mening te krijgen met argumenten", zegt hoogleraar gezondheidscommunicatie Bas van den Putte in Spraakmakers.

Het verzet tegen de coronamaatregelen in Nederland groeit. Niet iedereen die in actie komt, denkt dat corona een hoax is, maar verzet zich wel tegen adviezen en maatregelen van de overheid en het RIVM. Volgens de voorman van Viruswaanzin, Willem Engel, zijn er nu zo’n 20 clubs actief en kunnen we de komende tijd elke dag acties verwachten. Te beginnen met vandaag op het Mediapark in Hilversum.

Debat blijven

Van den Putte denkt dat dit verzet vooral komt doordat de maatregelen mensen persoonlijk raken, maar de voordelen vooral maatschappelijke uitgelegd kunnen worden. "De nadelen zijn voor onszelf, de voordelen voor de maatschappij."

Juist door met elkaar in debat te blijven kun je zorgen dat de groep mensen die in verzet komt, niet groter wordt. "Het is belangrijk dat in het publieke debat alle meningen naar buiten komen." De overheid moet volgens hem goed blijven uitleggen waarom het belangrijk is om ons aan die maatregelen te houden.

Voor de groep mensen die denkt dat corona helemaal niet bestaat heeft hij geen oplossing. "Deze mensen nemen constant informatie tot zich die bevestigen waar ze het mee eens zijn." Zij zijn niet te overtuigen met argumenten.

Recordaantal besmetting buitenland

De WHO meldde zaterdag weer een recordaantal besmettingen. En verschillende landen en regio’s gaan opnieuw in lockdown, nadat het virus daar weer oplaait. Op een moment dat de vakanties ook internationaal weer op gang komen – Schiphol verwacht eind juli tot 60.000 vertrekkende en aankomende reizigers per dag - vraagt dat misschien wel om herbezinning.

Wakker schudden

Directeur COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement Marco Zannoni denkt dat het coronavirus en de maatregelen gemakkelijker waren te volgen toen er niks mocht. "Elke nuance maakt het ingewikkelder", zegt Zannoni. Toch betwijfelt hij of je het als overheid beter kan doen.

In Nederland is de situatie redelijk onder controle: er mag meer en er is minder zichtbaar leed. "Het voelt letterlijk wat verder weg allemaal." Toch laat de situatie in sommige andere landen zien, dat we ook hier waakzaam moeten zijn. "Ik denk dat de feiten weer voor zichzelf moeten gaan spreken."

Zannoni hoop niet op een tweede golf, maar een nieuw cluster besmettingen zoals in een flat in Berlijn bijvoorbeeld, is op dit moment het grootste risico voor Nederland. Het zou mensen ook weer wakker schudden. "Het laat zien dat het echt is."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie