Binnenland
NOSNTR

Advies Gezondheidsraad: geen booster voor jongeren tot 18 jaar

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies Gezondheidsraad: geen booster voor jongeren tot 18 jaar

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hoeven niet te worden geboosterd, vindt de Gezondheidsraad. De gezondheidswinst is té klein terwijl ze wel een klein risico lopen. Alleen tieners met een ernstige afweerziekte of kwetsbare familieleden mogen een prik.

Gezondheidsraad: Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hoeven geen booster

“De individuele gezondheidswinst is erg beperkt”, vertelt vicevoorzitter van de raad Marianne Geleijnse in Nieuws & Co. De gezondheidsraad gaf vandaag het advies af om jongeren níét de boosteren.

Omikron

Er wordt geadviseerd om voor volwassen de boosterprik te halen om bescherming op pijl te houden. Voor de mensen zelf en hun omgeving. Om zo bijvoorbeeld longcovid te voorkomen. Geleijnse en de raad zien echter dat bescherming bij jongeren genoeg is na de eerste twee vaccinaties. “Dat heeft hun risico op longcovid heel erg doen afnemen. Die booster doet dan niet zo veel meer.”

Ook heeft een boosters bij deze groep niet zo veel gevolgen voor het verspreiden van het virus. “De impact is gewoon niet zo groot. Maatregelen zorgen er meer voor dat de verspreiding afneemt dan de booster bij deze specifieke groep.”

Buitenland

Andere landen in het Westen geven wel boosters aan deze groep jongeren. De raad heeft geen rekening gehouden met buitenlandse vaccinatieregels. Volgens Geleijnse heeft het geen zin om naar alle landen om ons heen te kijken. “Elk land heeft een specifieke situatie in de pandemie met eigen regels en eigen ziektelast. Wij hebben goed gekeken naar Nederland.”

Reizen

Om naar sommige landen te kunnen reizen, hebben mensen een boostervaccinatie nodig. Ook jongeren. Geleijnse vertelt dat het vaccinatieadvies daar geen rekening mee houdt. “De Gezondheidsraad is er echt om die medische afweging te maken. Als wij rekening moeten gaan houden met regels in andere landen, dan wordt het wel heel ondoorzichtig. We hebben ons beperkt tot het medische risico.”

NC jongeren booster

Ster advertentie
Ster advertentie