Binnenland

Deze Dag Toen: Patent op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat
NOS

foto: Stamfordfoto: Stamford
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Patent op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 6 november 1923, verkrijgt uitvinder Jacob Schick het patent op 's werelds eerste elektrische scheerapparaat.

Obsessief werd het genoemd, de Amerikaanse kolonel Jacob Schick hechtte zoveel waarde aan een gladde kin dat hij het vanzelfsprekend vond om zich dagelijks te scheren. Net als in het oude Egypte vond hij een dagelijkse scheerbeurt een teken van beschaafdheid en zelfrespect.

Schick was gelegerd in Alaska en daar was scheren met bevroren vingers en ijskoud water een behoorlijke uitdaging. Die ervaringen inspireerde hem om een elektrisch scheerapparaat te ontwikkelen.

Succes

Toen zijn tijd in dienst erop zat, kon hij zich volledig richten op zijn bestaan als uitvinder. In 1921 was het eerste prototype klaar. Op 6 november 1923 kreeg Schick het patent en niet veel later kwam de 'droge scheermachine' echt op de markt.

Het scheerapparaat werd een groot succes en Schick werd ontzettend rijk. Hij stalde het grootste deel van zijn vermogen op de Bahama's en dat schoot het Amerikaanse Congres in het verkeerde keelgat.

Schick moest op het matje komen voor een speciale hoorzitting. Om onder die verplichting uit te komen verhuisde hij in 1935 in Canada, waar hij twee jaar later stierf.

Ster advertentie
Ster advertentie