Binnenland
WNL

Jagers en natuurtoezichthouders: straffen op wildstroperij moeten verhoogd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jagers en natuurtoezichthouders: straffen op wildstroperij moeten verhoogd

De straffen op stropen moeten verhoogd worden, vinden Bjorn van der Veen, woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) en Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht (KNVVN). Daarvoor pleiten ze in Het Misdaadbureau.

#11 - Het Misdaadbureau: ‘Stropers gooiden stenen door mijn ramen en staken mijn banden lek’ (S02) - Het Misdaadbureau

Uit onderzoek van Het Misdaadbureau blijkt dat het illegaal afschieten van dieren steeds vaker voorkomt in Nederland. Negen op de tien natuurtoezichthouders zegt in de afgelopen twee jaar wildstroperij te hebben geconstateerd, bijna de helft zelfs meerdere keren.

"De straffen zijn véél te laag", zegt Overdiep. Volgens hem voelen rechters vaak niet de urgentie. "Ze denken nog steeds dat het gaat om mensen die hun gezin te eten geven", zegt hij.

De Vereniging voor Natuurtoezicht heeft daar ook al iets op bedacht: een cursus voor rechters. "We willen de rechterlijke macht bijscholen met beelden, om zo te laten zien wat het effect is van het stropen", legt Overdiep uit. Rechters kunnen onder meer mee op pad gaan met natuurtoezichthouders om te zien wat de impact is van het stropen. Hier liggen ook al concrete plannen voor. Dit soort dagen worden momenteel namelijk al georganiseerd voor politieagenten en officieren van justitie.

Van der Veen geeft aan dat hij in de eerste plaats hoopt dat het toezicht veel groter wordt, en de pakkans daarmee toeneemt. "Dan komt het probleem ook veel beter in beeld", benadrukt hij. "En dan hoop ik dat de rechterlijke macht zegt: we gaan die straffen verhogen."

KNVVN-voorzitter Overdiep denkt dan ook dat de pakkans van wildstropers vergroot kan worden als de opleidingen voor boa’s verkort worden, en in sommige gevallen meer gespecialiseerd. Ook valt er winst te behalen in de samenwerking met de politie.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Ster advertentie
Ster advertentie