Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Ludwig van Beethovens negende symfonie

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Ludwig van Beethovens negende symfonie

Op 7 mei 1824 presenteerde Beethoven (1770 - 1827) voor het eerst zijn Negende Symfonie. Beethoven was al vroeg een groot talent. Toen hij 11 jaar was maakte hij al composities en trad hij op voor prins Willem V.

Maar de man die leefde voor muziek kreeg het rond zijn dertigste aan de stok met een aandoening waardoor hij langzaam doof werd.

Ondanks het feit dat zijn gehoor weg was, stond hij op 7 mei 1824 in het theater in Wenen om zijn Negende te presenteren. De zaal was vol. Het was een doorslaand succes. Het publiek gooide met hoeden en zakdoeken. Beethoven zou zelf eerst niet door hebben gehad hoe het publiek tekeer ging, totdat hij door een solist werd omgedraaid. Hij zou daar zwaar geëmotioneerd van zijn geraakt, wat zorgde voor een nog harder applaus.

In 1972 koos de Raad van Europa Beethovens werk als volkslied. In 1985 werd een fragment eruit gekozen tot officieel volkslied van de Europese Unie.

Volgens de legende zou Beethoven op zijn sterfbed in 1827 hebben gezegd: “Applaudisseert, mijn vrienden, de voorstelling is voorbij” - wat ook altijd aan het einde werd gezegd van Commedia dell’arte theaterstukken. “Heb ik niet altijd gezegd dat het op deze wijze zou aflopen?” Kort erna werd een doosje wijn bezorgd. Beethoven zou ernaar hebben gekeken en gestameld: “Jammer, jammer, te laat.”

Ster advertentie
Ster advertentie