Binnenland
EO

Is paardensport dierenmishandeling?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is paardensport dierenmishandeling?

Afgelopen weekend werd het Europees Kampioenschap Paardensport verstoord door twee activisten die 'stop paardenslavernij' op hun lichaam hadden geschreven. Ligt de sport terecht onder vuur? Ja, stelt dierethicus Willem Vermaat in Dit is de Dag: "Het paard kiest hier niet voor". Hoogleraar interne dierengeneeskunde Marianne Sloet vindt dat onzin.

"Mijn fundamentele bezwaar tegen de paardensport is dat de dieren instrumenteel gebruikt worden", zegt Vermaat. Hij vindt dat paarden en andere dieren het recht hebben om over hun eigen leven te beschikken.

Paardenprofessor Sloet ziet het probleem niet: "een paard is een gedomesticeerd dier", vindt zij. Ze zijn heel geschikt om bereden te worden en dat doen mensen ook al heel lang. "Al ver voor onze jaartelling." Bovendien is het dwingen van een dier van 700 kilo om iets te doen erg moeilijk: als een paard geen zin heeft, doet hij het niet, stelt de hoogleraar.

Vermaat is het daar niet mee eens: het paard is volledig afhankelijk van zijn bazen en wordt dus gedwongen het te doen. "Dat paard wordt door mensen van stal gehaald om erop te rijden. Er is een volledige afhankelijkheidsrelatie."

Luister hier het debat terug:

Is paardensport mishandeling?

Ster advertentie
Ster advertentie