Binnenland
AVROTROS

Handhaven coronamaatregelen én vuurwerkverbod voor politie geen topprioriteit met oud en nieuw

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Handhaven coronamaatregelen én vuurwerkverbod voor politie geen topprioriteit met oud en nieuw

Politiechef Willem Woelders bereidt bij de Nationale Politie de jaarwisseling voor en houdt rekening met 'manifestaties', zegt hij tegen EenVandaag. Er worden al volop voorbereidingen getroffen. De topprioriteit is de veiligheid van hulpverleners, handhaving van coronaregels en het vuurwerkverbod komt daarna pas.

"Als wij in de gaten krijgen dat ergens de veiligheid van ambulance of brandweer in het geding is, dan is er een kans dat wij bijvoorbeeld meerijden. We zullen dan alles doen om de veiligheid te waarborgen", zegt Woelders.

Beschermingsmiddelen

Collega's van de politie krijgen ook beschermingsmiddelen op maat mee. "Denk aan oordoppen, eventueel brillen die ze kunnen dragen, en we proberen ook te kijken of we in sociale media en in besloten communicatiegroepen zicht kunnen krijgen op groepen die manifestaties voorbereiden."

Begin dit jaar werden via chatapp Telegram zulke groepen aangemaakt, om rellen te organiseren rondom de invoering van de avondklok. De politie houdt nu fulltime social media en besloten communicatiegroepen in de gaten.

Derde prioriteit

"Als we daar een indicatie krijgen dat mensen op rottigheid uit zijn deze oud en nieuw, dan proberen we daarop vooruit te lopen zodat zij dan niet op straat rondlopen. Dan probeer je ze op voorhand voor opruiing aan te houden en van straat te houden."

Met de veiligheid van hulpverleners als hoogste prioriteit, staan andere dingen daar vanzelfsprekend onder. "Als tweede kijken we naar de veiligheid van burgers en als derde komt het handhaven van de coronamaatregelen en het vuurwerkverbod", zegt Woelders. woordvoerder van de politie.

Geweld tegen politie

Deze jaarwisseling is vergelijkbaar met die van vorig jaar: ook nu is er een lockdown en een vuurwerkverbod. Dat maakt het opnieuw spannend voor de politie, zegt Woelders.

"Je ziet dat het ongenoegen naar overheidsbeleid toeneemt. In demonstraties richt het geweld zich met name op de politie. Dat gebeurt met heel zwaar vuurwerk, stenen, en dan moet je daar op anticiperen."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie