Binnenland

'Kringlooplandbouw levert een goede boterham op'

BNNVARA
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kringlooplandbouw levert een goede boterham op'

Afgelopen weekend presenteerde minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) haar visie op de toekomst van Landbouw, Natuur en Visserij. In de visie kiest de minister voor een omslag naar kringlooplandbouw in 2030. In Vroege Vogels lieten Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren en Alex Datema van Boer & Natuur hun licht schijnen op de visie van de minister.

Het kan zo niet langer

De afgelopen maanden heeft minister Schouten met verschillende maatschappelijke partijen, belangenorganisaties en andere overheden gesproken over de diverse ideeën rond landbouw, natuur en visserij. Volgens de minister heeft Nederland een toonaangevende positie wereldwijd wat betreft de land- en tuinbouw en visserij.Tegelijkertijd staat Nederland voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen. Zo dreigt de bodem uitgeput te raken, hebben we te maken met een verlies aan biodiversiteit en heeft Nederland zich gecommitteerd aan het klimaatakkoord. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden kiest minister Schouten voor een omslag naar kringlooplandbouw in 2030.

Ouwehand is erg blij met de erkenning door de minister dat "het zo niet langer kan." Dat de aarde deze ontwikkeling niet verder kan dragen en dat boeren vast zitten in het systeem. Zij mist in het verhaal van de minister wel een duidelijk nieuw systeem waarbij krimp van de veestapel onvermijdelijk is.

Quote

Kringlooplandbouw doet recht aan de natuur en levert ook een goede boterham op

Carola Schouten

Eerlijke prijs voor de boer

Bij kringlooplandbouw komt zo min mogelijk afval vrij, is de uitstoot van schadelijke stoffen zo klein mogelijk en worden grondstoffen en eindproducten met zo min mogelijk verliezen benut. In de visie staat: "De omslag naar kringlooplandbouw kan alleen slagen als de boer ook een eerlijke prijs voor zijn product krijgt. De boer wil – en terecht - beloond worden voor duurzame, veilige en hoogwaardige producten. Alleen dan krijgt hij de gelegenheid te investeren. Daarom slaat deze visie ook op de banken, op de voedingsindustrie, op de supermarkten en op de consument."

Minister Carola Schouten: "Ons huidige landbouwsysteem is erop gericht zoveel mogelijk te produceren tegen zo laag mogelijk kosten. Inmiddels staat onze landbouw daardoor wel steeds meer onder druk. Het wordt nu de uitdaging om met zo min mogelijk grondstoffen en dus minder belastend voor het milieu, ons voedsel te produceren. Om alle producten die het bedrijf verlaten te gebruiken als eindproduct of als grondstof voor andere schakels in de kringloop. Kringlooplandbouw doet recht aan de natuur en levert ook een goede boterham op."

Datema benadrukt dat de visie van de minister een trendbreuk betekent in het denken over de landbouw. Boeren zijn blij met de richting die de minister nu formuleert met de kringlooplandbouw. Wel mist Datema de samenhang landbouw-natuur. Kringlooplandbouw wil niet zeggen dat het automatisch goed gaat met de biodiversiteit.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie