Binnenland

10 doden en tientallen gewonden door bom in Sint-Petersburg

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 doden en tientallen gewonden door bom in Sint-Petersburg

[NOS] In een metro in de Russische stad Sint-Petersburg is een bom ontploft. Daarbij zijn volgens de jongste gegevens tien doden gevallen. Over het aantal gewonden komen steeds wisselende meldingen. Het ministerie van Volksgezondheid zegt dat er 39 mensen in het ziekenhuis liggen.

Na eerste onderzoek werd vastgesteld dat het om een terroristische aanslag ging, maar die mededeling werd later gecorrigeerd. De hoofdaanklager noemt het voorbarig om over een aanslag te praten.

De bom ontplofte niet ver van het ondergrondse station Sennaja Plosjtsjad, in het centrum van de stad, op ongeveer een kilometer van de Hermitage. De metro kwam van het station bij het technologisch instituut in Sint-Petersburg. Op beelden zou een verdachte zijn gezien.

Op een ander metrostation is een tweede bom gevonden, maar die is bijtijds onschadelijk gemaakt. De bom zat in een kleine koffer die in de metro was achtergelaten.

Het metroverkeer is stilgelegd en alle metrostations in Sint-Petersburg zijn gesloten.

Op foto's is te zien dat er in het station Sennaja Plosjtsjad na de ontploffing veel rook hing. Gewonden werden op het perron neergelegd voor eerste hulp. Buiten het station stonden al snel veel brandweerwagens en ambulances.

Beelden van de metrotrein maken duidelijk dat er geen zware bom is gebruikt en dat vermoedelijk één compartiment is getroffen.

President Poetin, die vandaag in Sint-Petersburg is, heeft zijn medeleven betuigd aan de slachtoffers en nabestaanden. Hij heeft opdracht gegeven om de beveiliging in het openbaar vervoer in alle grote steden in Rusland aan te scherpen.

In Moskou werden onmiddellijk extra veiligheidsmaatregelen genomen in de metro.

Ster advertentie
Ster advertentie