Binnenland

9 tips hoe je voedsel het best kan bewaren

foto: ANP Fotofoto: ANP Foto
  1. Nieuwschevron right
  2. 9 tips hoe je voedsel het best kan bewaren

[AVROTROS] Je hebt net boodschappen gedaan en je hebt allemaal verse producten gekocht. Hoe kan je die nog even vers houden? Op welke manier kan je producten veilig koelen en bewaren? Samen met het Voedingscentrum geeft Radar je een aantal praktische tips.

9 tips hoe je voedsel het best kan bewaren

We hebben vrijwel allemaal een koelkast en diepvriezer of een combinatie daarvan in ons huis staan. Daarmee is het natuurlijk een eitje om je boodschappen langer vers te houden, maar dan moet je ze wel op de juiste manier gebruiken. Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum legt uit hoe je dat doet.

Ideale temperatuur voor de koelkast?

De beste temperatuur voor je koelkast is vier graden. Heb je een vriezer, dan is dat min achttien. Bij een temperatuur van vier graden hebben bacteriën en schimmels nauwelijks kans om te groeien. Daarnaast zullen je producten minder snel bederven. Heb je een 'analoge' koelkast? Des te hoger het getal op de draaiknop, des te kouder je koelkast zal koelen. Het Voedingscentrum heeft een speciale thermometer voor in je koelkast die je tegen verzendkosten gratis kan aanvragen.

Let op de TGT- en THT-datum

THT staat voor 'tenminste houdbaar tot', TGT voor 'te gebruiken tot'. De TGT-datum kan je vooral vinden op producten die heel bederfelijk zijn. Als die datum op de verpakking verlopen is is het product niet meer veilig om te eten. Dat is anders bij de THT-datum waarbij je het product na die datum nog veilig kan eten, maar waarbij de kwaliteit wel achteruit kan gaan. Je kan producten met een TGT-datum wel invriezen, denk dan aan kip, vlees, vis en voorgesneden groente. Let op: de houdbaarheidsdatum op de verpakking geldt alleen als de verpakking nog gesloten is.

Eerst afkoelen, dan in de koelkast

Heb je een lekkere pan pasta gemaakt en is er nog wat over voor de volgende dag? Laat de pasta dan eerst afkoelen voordat je het in de koelkast zet. Zet je warme pasta in de koeling, dan stijgt de temperatuur in de koelkast waardoor de inhoud ervan sneller zal bederven. Zorg wel dat je pasta binnen twee uur is afgekoeld.

Maandenlang goed in de vriezer

Zoals gezegd kan je producten met een TGT-datum prima invriezen, zelfs wanneer je ze afgeprijsd in het schap ziet liggen. Zo kan je een heel brood wel een maand goedhouden in de vriezer, maar kip en rundvlees wel een half jaar. Varkensvlees blijft ingevroren vier maanden goed. Maak je gebruik van plastic bakjes? Zet dan met een watervaste stift de invriesdatum op het bakje.

Deel je koelkast op de juiste manier in

Hoewel eieren in de supermarkt niet gekoeld worden, raadt het Voedingscentrum aan om deze thuis wel in de koelkast te leggen. Je verkleint de kans dat de eieren bederven. De meeste koelkasten hebben speciale lades voor groenten. Groenten moeten niet te koud zijn en op de plek van de groentela is het meestal wat warmer. Onderin je koelkast bewaar je vlees en vis, want daar is het het koudst. Bovenin zet je je tafelsauzen. Heb je iets gekocht dat kort houdbaar is? Zet dat dan vooraan.

Vergeet niet je koelkast goed te reinigen

Het Voedingscentrum raadt aan om je koelkast tenminste elke maand schoon te maken. Doe dat met een sopje en droog af met een schone doek. Daarmee voorkom je dat er bacteriën kunnen uitgroeien. Heb je ook een aparte vriezer? Ontdooi die elke drie maanden. Hoe je dat het best doet lees je in dit artikel.

Ontdooi je vlees niet op het aanrecht

Dat kan je namelijk beter in de koelkast doen of in de magnetron, al naar gelang de grootte van het vlees. Een groot stuk vlees zal in de magnetron op de ontdooistand van buiten al garen, terwijl de binnenkant nog bevroren is. De ontdooistand van de magnetron is geschikter voor kleinere stukjes vlees. In de koelkast laat je je vlees ontdooien op een bord of in een schaal. Dek beiden wel af.

Hou producten kort buiten de koeling

Producten die snel kunnen bederven, zoals melk of vleeswaren, moet je zo kort mogelijk buiten de koelkast houden. Schenk de melk dus eerder in een glas dan het hele pak op tafel te zetten. Een uur buiten de koelkast is een dag minder lang houdbaar volgens het Voedingscentrum. Alle bederfelijke producten die je langer dan twee uur buiten de koeling hebt gehad kan je maar beter weggooien. Er hebben zich op kamertemperatuur dan gifstoffen ontwikkeld en hier kan je ziek van worden.

Gebruik je zintuigen!

Wieke van der Vossen van het Voedingscentrum zegt dat je producten zoals bloem en meel wel een jaar kan bewaren, mits je dat doet in goed afgesloten potten en bakjes. "Anders heb je kans op meelmot of meelmijt." Zie je een bakje met een vorkje en mesje, dan is dat speciaal geschikt voor het bewaren van levensmiddelen. "Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven."

Reageren? Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.

Ster advertentie
Ster advertentie