Binnenland

Merkel wil stoppen met toetredingsgesprekken Turkije

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Merkel wil stoppen met toetredingsgesprekken Turkije

[NOS - RAD1] Bondskanselier Merkel wil stoppen met de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije. Duitse media melden dat Merkel dat gisteren heeft gezegd in de fractievergadering van haar partij, de CDU.

Daarmee steunt de bondskanselier de wens van het Europees Parlement om de toetredingsonderhandelingen met Turkije te staken. Aanleiding zijn de zuiveringsacties van de regering-Erdogan na de mislukte staatsgreep in juli.

Correspondent Jeroen Wollaars vertelt op NPO Radio 1 over de uitspraken van Merkel:

Een prominent lid van de CDU-fractie zegt dat de toetredingsonderhandelingen de facto al tijden niets meer voorstellen. "Gezien de recente ontwikkelingen in Turkije, en de omgang met critici en journalisten, is het de hoogste tijd dat we een streep trekken en de onderhandelingen voorlopig bevriezen." De EU, Duitsland en Turkije hebben wel een wederzijds belang bij een goede verstandhouding, benadrukt het Bondsdaglid Mayer.

De Turkse president Erdogan zei na de oproep van het Europees Parlement dat een einde van de toetredingsonderhandelingen ook het einde betekent van de vluchtelingendeal met de EU. "Als dit zo doorgaat, worden de grenzen geopend", zei hij.

Ster advertentie
Ster advertentie