Binnenland
NOSNTR

'Geschiedenis van Nederlands-Indië is van iedereen'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Geschiedenis van Nederlands-Indië is van iedereen'

Een speciale commissie onder leiding van oud-minister Jet Bussemaker moet ervoor zorgen dat Nederlanders meer weten over het verleden van voormalig Nederlands-Indië. "Het is onze geschiedenis. Niet alleen voor mensen die door familiebanden een eigen geschiedenis hebben, maar van heel Nederland", zegt ze in Nieuws en Co.

Met 20 miljoen euro en een groep vol deskundigen moet een plan worden opgesteld. "We kunnen gelukkig gebruikmaken van veel voorwerk." Volgens de oud-minister is er genoeg materiaal beschikbaar. "Maar het is vaak heel erg slecht te vinden."

Ze richten zich daarom op het 'aantrekkelijk maken' van het beschikbare materiaal, zodat mensen het ook gaan gebruiken. Want dat gebeurt nog te weinig, vindt Bussemaker. "Het Indische erfgoed is lang en ver weg geweest."

Bekijk hier het gesprek met Jet Bussemaker en Amara van der Elst

Leren

"Dat heeft alles met de Tweede Wereldoorlog te maken. Mensen dacht vaak: wat hier gebeurd is, is erger dan daar gebeurde. En door het kolonialisme en het afscheid van Nederland heeft de geschiedenis van Nederlands-Indië voor Nederland veel zwarte bladzijden. Dat maakte het lastig om erover te praten."

Nu is het tijd, want van die geschiedenis valt ook in de moderne tijd nog wat te leren. "Bijvoorbeeld over immigratie. Hoe Molukkers naar Nederland zijn gekomen, daar kunnen we ook vandaag de dag nog van leren. Er zijn veel reden waarom er weinig aandacht voor is geweest, terwijl er ook veel redenen zijn om het te koppelen aan hedendaagse kwesties."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie