Binnenland

Russische overheid steunde grootschalig dopingprogramma

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Russische overheid steunde grootschalig dopingprogramma

[NOS] Het is bewezen dat de Russische staat in de periode 2010-2014 een grootschalig dopingprogramma heeft ondersteund. Dat heeft de Canadese jurist Richard McLaren bekendgemaakt bij een persconferentie in Toronto. McLaren deed sinds mei in opdracht van het wereldantidopingagentschap (WADA) onafhankelijk onderzoek.

Tientallen Russische atleten kregen doping toegediend en hun positieve testen werden via een ingenieus systeem verdoezeld. Meerdere bronnen bevestigen dit aan de onderzoekscommissie. Het Russisch Ministerie van Sport regisseerde, controleerde en overzag de manipulatie.

In Radio Tour de France vertelde NOS-redacteur Edwin Schoon over het rapport:Onderminister spin in het web

Het gaat volgens het WADA niet alleen om atletiek, maar om vele sporten. De spin in het web was onderminister van sport, Joeri Nagornych. Die bepaalde wie wel en wie niet positief bevonden mocht worden. De Russische geheime dienst FSB, voormalige KGB, was hier direct bij betrokken.

Het Russische systeem om dopingtests te manipuleren was van kracht van 2010, toen Rusland matig presteerde tijdens de Winterspelen in Vancouver, tot 2014 (Sotsji).

Wat doet het IOC?

Het woord is nu aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Er bestaat een kans dat het IOC alle Russische sporters definitief uitsluit voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Ster advertentie
Ster advertentie