Binnenland

De wasbeerhond is in opmars in Nederland

BNNVARA
foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. De wasbeerhond is in opmars in Nederland

De kop van een wasbeer en het loopje van een hond. Na de bever, de otter en de das is een nieuwe zoogdiersoort aangetroffen in het Naardermeergebied. Het gaat om een exoot, de wasbeerhond. Natuurmonumenten is niet blij met de komst van het nieuwe zoogdier. Maar is dat terecht? Bioloog Jaap Mulder vertelt erover in Vroege Vogels.

De wasbeerhond is in opmars in Nederland. Het is een nachtdier, behorend tot de hondenfamilie; zijn overeenkomst met de wasbeer berust alleen op de vachttekening. Al sinds de jaren 90 wordt hij gezien, met name in het noordoosten van ons land. Als je kijkt waar hij vandaan komt, is hij ver van huis. Oorspronkelijk komt hij uit Oost-Azië (Mongolië, China, Korea, Japan) maar toen hij in trek kwam als pelsdier, is hij naar Oost-Europa gehaald.

Gunstige omstandigheden

In de jaren 30 ontsnapte een aantal exemplaren en in de jaren 50 werden ze uitgezet in West-Rusland om te dienen als nieuw jachtdier. Maar, men zag over het hoofd dat hij een schuwe maar taaie overlever is, en bovendien een trekker. Vanuit de uitzetplaatsen verspreidde hij zich over Noord- en Midden-Europa, waar hij overal geschikte leefgebieden aantrof: moerassige of licht beboste landschappen en met loofhout begroeide rivierdalen.

Nu komen ze in het grootste gedeelte van Noord- en Oost-Europa en in West-Rusland voor. Volgens Mulder zijn de omstandigheden in Nederland extreem gunstig voor deze omnivoor, die maïs en vruchten eet, maar ook kleine zoogdieren, vissen, vogels en kikkers.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie