Binnenland

Agenten over C2000 problemen: 'Ik zat bovenop een inbreker, maar kon niemand bereiken'
AVROTROS

foto: Novumfoto: Novum
  1. Nieuwschevron right
  2. Agenten over C2000 problemen: 'Ik zat bovenop een inbreker, maar kon niemand bereiken'

Het portofoonsysteem bij de politie hapert met als gevolg dat agenten geen verbinding kunnen krijgen met de meldkamer. "Het is niet wachten óf het compleet misgaat, maar wanneer", zegt bestuurder Ward Quaghebeur van politievakbond NPB in Radio EenVandaag.

De centrale ondernemingsraad van de politie luidt de noodklok over het communicatiesysteem, C2000. In een brief aan minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie en korpschef Erik Akerboom schrijft de raad dat de veiligheid van de agenten nu niet gewaarborgd kan worden en dat de leiding de urgentie van het probleem niet genoeg ziet.

Agenten moeten zelf 112 bellen

Maarten Brink, voorzitter van de afdeling Politiebond ACP en actief politieman, maakt de gevolgen op straat mee. "Er zou iemand met een mes lopen en dan worden er meerdere eenheden ingeseind. En als je dan drukt op de spreeksleutel van je portofoon, komt wat je zegt gewoon niet aan. Niet bij je collega's en niet bij de meldkamer", vertelt hij.

Ook Coen Simmers, hoofdbestuurder van vakbond NPB en brigadier in Zuid-Nederland heeft ervaring: "Ik zat in een pand dat overvallen zou worden, maar ik kon niet communiceren. Of toen ik ergens surveillerde in een politie-auto en toen ineens een ambulance voorbij zag rijden. Ik dacht: wat is dit? Heb ik iets gemist? Had ik gewoon een complete melding gemist." Hij zat ook al eens boven op een inbreker die over de schutting was geklommen, maar kon toen zijn collega's niet bereiken.

Waar gaat het mis?

Om het systeem te laten werken, zijn ongeveer 600 nieuwe zendmasten geïnstalleerd. Dat ging goed, maar het ging mis bij het verbinden met de meldkamers. "Ze zijn geplaatst door het bedrijf Hytera, die de aanbesteding won omdat ze de goedkoopste waren. Alsof je een Rolls Royce koopt, voor de prijs van een KIA", zegt hij.

"Hytera kon het zelf ook niet aan, waardoor een ander bedrijf te hulp moest schieten en werd ingehuurd. Het is heel complex", legt hij uit. "Hytera heeft geen ervaring met deze materie." De noodknop moet gewoon werken, stelt hij. "Ik denk dat hier bij de overheid te weinig technische kennis. Operatie geslaagd, patiënt overleden."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 16 en 17 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie