Binnenland
KRO-NCRV

10 jaar Rutte: 'Niet alleen zijn kracht, maar ook zwakte van andere partijen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 10 jaar Rutte: 'Niet alleen zijn kracht, maar ook zwakte van andere partijen'

Met hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) Tom van der Meer kijkt Spraakmakers terug op '10 jaar Rutte'. Wat zijn de verdiensten van de kabinetten Rutte en hoe verhoudt de VVD-premier zich met andere long-stayers zoals Ruud Lubbers en Wim Kok?

Video niet beschikbaar

"Je kan zeggen, het is de kracht van Rutte dat hij zo goed kan besturen, maar het is ook de zwakte van de andere partijen die niet in staat zijn om een eigen geluid te bewaren", zegt Van der Meer bij Spraakmakers. Het CDA bijvoorbeeld, dat geluid is binnenkamers misschien goed gehoord. Maar als je kijkt naar het stemgedrag, was het CDA een hele brave volger van de verschillende akkoorden. Het CDA probeerde Rutte in de jaren erna rechts in te halen, en PVV-kiezers af te snoepen door het eigen geluid op te geven", aldus de politicoloog.

Regeerakkoord

"Het tegenbeeld hiervan is wat er gebeurde bij de PvdA tussen 2012 en 2017. Die heeft zich volledig overgegeven aan het regeerakkoord als het meest heilzame instrument dat er bestond. En had geen eigen geluid meer", aldus Van der Meer.

"Rutte is in staat om met wisselende meerderheden te werken. En als je gedoogpartner bent, kan het in je voordeel werken ook."

'Premiersbonus'

Van der Meer spreekt over de 'premiersbonus'. "Het is heel moeilijk om een premier uit te dagen op leiderschap", vertelt Van der Meer. "Omdat de premier wel heeft kunnen tonen wat jij nog maar moet laten zien. Daar tegenover kan je ook een eigen verhaal zetten, maar dat zien we nu weer niet gebeuren. Bij D66, CDA, allemaal was hun 'claim to fame' was: ik wil de volgende premier worden. Geen boodschap, maar 'ik wil premier worden'. Maar zelfs Rutte heeft die visie nodig gehad in 2010."

Tom van der Meer over tien jaar Rutte

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie