Binnenland
MAX

Hoe weet je of een collectant betrouwbaar is?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe weet je of een collectant betrouwbaar is?

Bijna 89 miljoen euro is er gisteren opgehaald bij de landelijke actie voor Giro 555. Maar hoe vrijgevig zijn we als er een collectant voor de deur staat? Volgens Harmienke Kloeze, directeur van toezichthouder CBF, is het nog steeds een belangrijke manier om fondsen te werven. "Maar we reguleren wel dat er niet teveel gecollecteerd wordt aan de voordeur. Er is een collecterooster om te voorkomen dat er meerdere organisaties tegelijk aanbellen."

Video niet beschikbaar

Ook als mensen geen cash geld in huis hebben is er een mogelijkheid om toch te geven aan de collectant. De meeste grote goede doelen bieden ook de optie van doneren met een QR-code. "Veel mensen vinden dat best spannend, zo’n QR-code", zegt Kloeze. "Tip: let er op dat er bij zo’n QR code een iDEAL logo staat. Dan weet je dat er voldaan wordt aan allerlei waarborgen en dan is het extra veilig."

59 meldingen

Toch komen er ook wel eens mensen aan de deur om geld vragen waarbij je het niet helemaal vertrouwt. CBF kreeg vorig jaar 59 meldingen over vermoedelijke nepcollectanten. Bijvoorbeeld iemand van een vage stichting die wenskaarten kwam verkopen. "Mijn tip is: aan de deur wordt niet gekocht. Geen enkel erkend goed doel zal spullen aan de deur verkopen. En bovendien moet je in bijna alle gemeentes een vergunning hebben om iets aan de deur te mogen verkopen."

Quote

"Geen enkel erkend goed doel zal spullen aan de deur verkopen"

Harmienke Kloeze, directeur van toezichthouder CBF

Nee zeggen mag

Harmienke Kloeze wil benadrukken dat je gewoon nee mag zeggen tegen een collectant aan de deur. "Ik weet dat mensen dat soms moeilijk vinden. Maar je kan vriendelijk zeggen dat je wel aan goede doelen geeft maar niet aan de deur. En je kunt ook nee zeggen als het niet het goede doel van jouw voorkeur is. Als je liever geld wil geven aan een ander goed doel."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie