Binnenland

Tegenslag voor premier May, brexit-minister Raab neemt ontslag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Tegenslag voor premier May, brexit-minister Raab neemt ontslag

[NOS] Brexit-minister Raab stapt op. Hij is de tweede bewindspersoon vanochtend die vertrekt. Eerder maakte de staatssecretaris voor Noord-Ierland, Shailesh Vara, die in de brexit-campagne tot het Remain-kamp behoorde, bekend op te stappen.

Mays kabinet steunde gisteren na uren vergaderen het akkoord, maar al snel kwam naar buiten dat zo'n tien ministers grote twijfels hebben over de deal.

Raab zegt vandaag dat hij onder meer de regeling over de 'backstop' niet kan steunen.

EU vanochtend

De Europese leiders komen volgende week zondag bij elkaar om het concept-akkoord van de brexit-deal goed te keuren. Dat heeft voorzitter Tusk van de Europese Raad vanochtend gezegd op een gezamenlijke persconferentie met EU-brexit-onderhandelaar Barnier.

Tusk zei opnieuw dat iedereen verliest door de brexit, zowel de EU als de Britten. Volgens hem heeft Barnier met het sluiten van dit concept-akkoord aan de twee belangrijkste voorwaarden voldaan: het beperken van de schade door de brexit, en het verdedigen van de belangen van de EU-lidstaten en de EU als geheel.

EU-onderhandelaar Michel Barnier noemde het concept-akkoord een eerlijk en uitgebalanceerd akkoord. De komende dagen wordt aan een politieke tekst gewerkt, die de Europese Raad kan goedkeuren, zei Barnier. Hij overhandigde daarna officieel het 585 pagina's tellende concept-akkoord aan Tusk. Barnier praat later vandaag het Europees Parlement bij.

Ondertussen bij de Britten

In het Verenigd Koninkrijk legt May vanochtend een verklaring af in het Lagerhuis over het concept-akkoord. Ze moet de komende weken op zoek naar een meerderheid in het Britse parlement voor de afspraken. Zo'n meerderheid voor de brexit-deal lijkt vooralsnog ver weg.

Zowel de 'harde' brexiteers onder de Conservatieven, als de Noord-Ierse gedoogpartij DUP, de Schotse partij SNP en parlementsleden van Labour zijn niet tevreden. "Gisteravond was er een storm van kritiek", zegt correspondent Suse van Kleef.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.Ster advertentie
Ster advertentie