Binnenland
NOS

Vandaag na acht jaar weer basisbeurs aan te vragen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag na acht jaar weer basisbeurs aan te vragen

Na acht jaar kunnen studenten vanaf vandaag weer een basisbeurs aanvragen. Joram van Velzen, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond LSVB, pleitte voor terugkomst van de basisbeurs.

Vanaf vandaag basisbeurs weer aan te vragen

Video niet beschikbaar

Kritisch

Het einde van een tijdperk van heel lang campagnevoeren, zo noemt Van Velzen deze dag. Maar hij is nog niet helemaal tevreden. "Over de hoogte van de basisbeurs zijn we nog kritisch. De basisbeurs komt weliswaar terug, maar hij is lager dan toen hij werd afgeschaft jaren geleden. Ondertussen is alles duurder geworden dus eigenlijk ga je er een beetje op achteruit." Het bedrag is iets lager dan de 'vorige' basisbeurs. "Voor uitwonende studenten wordt hij 439 euro. Zij krijgen eenmalig voor komend jaar een verhoging voor 164 euro, vanwege inflatie. Na een jaar gaan ze er van uit dat inflatie weg is dus dan gaat het bedrag terug naar 275 euro", aldus van Velzen.

Mentaal welzijn

Van Velzen pleitte met de vakbond voor een hogere basisbeurs. Ook vanwege het mentale welzijn van studenten. "Dit is eigenlijk veel te laag, dat blijkt ook uit onderzoeken. Vooralsnog is daar geen verandering in gekomen, want dit is nou eenmaal het geld wat is uitgerekend en uit de coalitie onderhandelingen is gekomen. De minister heeft het heel vaak over dat hij rust en ruimte wil in het onderwijs, zodat je minder gehaast je opleiding doet. Als je bijvoorbeeld een jaar extra nodig hebt vanwege je welzijn, pak dat dan ook. Maar de beurs is dus maar voor vier jaar geldig. Als je nu al twee jaar studeert en de beurs aanvraagt, kan je nog maar twee jaar de basisbeurs krijgen. Je wordt dus echt door je studie heen gejaagd. Dat vinden we heel negatief", legt van Velzen uit.

"We zien wat het mentaal welzijn is van studenten in deze tijd, en wat de rol van financiƫle onzekerheid is in mentaal welzijn. Wat wij belangrijk vinden is dat als we zeggen dat je langer mag doen over je studie, dat je dat ook in de basisbeurs moet terugzien. Hoe je dat gaat terugzien is een andere discussie. Maar dit voelt een beetje hypocriet", eindigt van Velzen. Studenten van het HBO en het WO kunnen vandaag de basisbeurs aanvragen. Studenten van het MBO hebben altijd de basisbeurs gehouden, dus voor hen verandert er niet zoveel.

item basisbeurs

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie