Binnenland
KRO-NCRV

Veel begrip voor minister Kaag: 'Je gezin is het allerbelangrijkste wat je hebt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel begrip voor minister Kaag: 'Je gezin is het allerbelangrijkste wat je hebt'

Stop ermee en laat de Nederlandse politiek achter je. Daar komt de oproep van de dochters aan hun moeder, minister Sigrid Kaag, op neer. Zij zeggen aanstaande zondag in College Tour dat ze vrezen dat hun moeder hetzelfde lot wacht als Els Borst. En daarmee wordt pijnlijk duidelijk hoe hoog de prijs is die veel politici betalen - vooral door de constante stroom aan bedreigingen.

Video niet beschikbaar

Oud-minister Borst werd in 2014 in haar woning om het leven gebracht door een psychiatrisch patiënt die het oneens was met het euthanasiestandpunt van de D66-bewindsvrouw. "Het hoeft maar één keer mis te gaan", zegt Kaags dochter Janna over haar moeder in het fragment dat aanstaande zondag in College Tour te zien is.

'Is dit het waard?'

Gert-Jan Segers, voormalig fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Tweede Kamer reageert in Stand.nl van Spraakmakers. Hij heeft het fragment gezien, vertelt hij. "Je ziet een moeder die de zorgen van haar kinderen in de ogen ziet. En zich denk ik ter plekke afvraagt: is dit het allemaal waard?"

Toen Segers de politiek inging, heeft hij tegen zijn vrouw en drie dochters gezegd: jullie hebben een veto-recht. Hij legt uit dat grenzen in zicht kwamen gedurende zijn politieke loopbaan. De dochters van Segers zijn lastig gevallen, vertelt hij. "Er werden vriendinnen van mijn dochters benaderd vanwege míjn standpunten. Dat zijn hele nare omstandigheden. Dan heb je in toenemende mate ook nog de bedreigingen", schetst Segers.

Aangiften en rechtszaken

De politicus had Segers voordat hij aantrad als Kamerlid nooit gedacht dat hij bepaalde dingen zou moeten meemaken. "Ik heb handtekeningen onder aangiften gezet, er zijn rechtszaken geweest tegen bedreigers." Het is te bizar voor woorden, beaamt Segers.

Segers vertelt dat zijn vrouw en dochter uiteindelijk nooit een beroep hebben gedaan op dat veto-recht. "Maar er zijn wel momenten geweest dat we er dicht tegenaan zaten. Dat je elkaar in de ogen kijken en je afvraagt: hoe lang is dit nog normaal?"

Toch moet je zo lang mogelijk proberen vol te houden, meent Segers. "Als je toegeeft, dan geef je toe aan intimidatie, druk en chantage. Maar tegelijkertijd: je gezin is wel het allerbelangrijkste wat je hebt."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie