Binnenland
NOSNTR

RIVM: daling positieve testen, maar omikron rukt op

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. RIVM: daling positieve testen, maar omikron rukt op

De afgelopen week werden er bij het RIVM 94.864 positieve coronatesten gemeld; een daling van 19 procent ten opzichte van de zeven dagen daarvoor. Vandaag waren dat er 9450. Het is voor het eerst sinds ruim anderhalve maand dat het aantal besmettingen onder de 10.000 uitkomt.

Lange tijd werd rekening gehouden met de mogelijkheid dat de daling van de afgelopen weken (gedeeltelijk) te maken had met het veranderde testbeleid sinds 4 december. Maar de weken sindsdien zijn wel goed met elkaar vergelijkbaar en ook daar is een afname te zien. Bovendien daalt ook het aantal ziekenhuisopnames; een ander teken dat de deltavariant momenteel nog een stapje terug aan het zetten is.

Het reproductiegetal was op 6 december 0.88, dus ruim onder de 1. Dat betekende dat op dat moment 100 geïnfecteerden 88 anderen besmetten.

Omikron

De grote vraag is echter hoe dat de komende weken gaat, nu de veel besmettelijker omikronvariant ook in Nederland in opmars is. Het RIVM verwacht dat omikron hier nog voor de jaarwisseling dominant is. 'We gaan er vanuit dat deze variant al in heel het land voorkomt', zegt Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM.

De effecten daarvan in Denemarken en het Verenigd Koninkrijk zijn groot en het RIVM denkt dat in Nederland de ziekenhuisopnames weer gaan toenemen, mogelijk zelfs boven het beschikbare aantal bedden. 'Omdat die zorg al zo zwaar belast is, is het heel belangrijk dat iedereen zo snel mogelijk zijn boosterprik krijgt en zich aan de maatregelen houdt', aldus Van den Hof.

Het kabinet kondigde afgelopen zondag een harde lockdown af in een poging dit soort effecten te dempen. Verder krijgen gevaccineerden zo snel mogelijk een extra boosterprik, omdat omikron minder zich minder goed laat stoppen met twee prikken en doorgemaakte infecties met de oudere varianten.

Susan van den Hof, epidemioloog bij het RIVM

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie