Binnenland

Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de omikronvariant?

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoeveel zorgen moeten we ons maken over de omikronvariant?

Uit data in Denemarken en Groot-Brittannië blijkt dat de omikronvariant zich heel erg snel verspreidt. Ook in Nederland wordt het virus steeds vaker gevonden en zou het volgens het RIVM begin januari dominant kunnen zijn. Bronnen rond het OMT meldden de NOS dat zij adviseren om snel extra maatregelen te nemen om de verspreiding van omikron tegen te gaan. Annemiek van der Eijk, arts-microbioloog en viroloog bij het Erasmus MC is te gast in Nieuws en co. In haar laboratorium wordt de omikronvariant onderzocht.


Extra maatregelen

"Ik maak me zorgen omdat het virus heeft laten zien dat het zich heel snel en makkelijk kan verspreiden, ondanks dat mensen gevaccineerd zijn. We zijn nu druk bezig met de boostercampagne, dat is heel goed, want we zien dat je alleen beschermd bent tegen deze variant als je hele veel antistoffen hebt. Ik hoop dat heel veel mensen heel snel worden gevaccineerd."

Uit cijfers uit Amsterdam, dat waarschijnlijk vooroploopt in Nederland, blijkt dat het aantal mensen met de omikronvariant elke twee à drie dagen verdubbelt. Volgende week zal de variant naar verwachting dominant zijn in de hoofdstad. "Het is echt belangrijk dat er extra maatregelen komen. We weten nog niet volledig hoe ziek je ervan kan worden. Er zijn nog geen concrete aanwijzingen dat je minder ziek wordt dan van de vorige variant," zegt Van der Eijk.

Andere situatie

De situatie is nu anders dan bij de deltavariant, zegt de viroloog. "Bij de deltavariant zagen we een goed effect van het vaccin. Wat we alleen hier zien is dat we echt die booster nodig hebben voor veel antistoffen. Je wil nu niet dat een twee keer zo grote groep mensen besmet raakt."

"Je hoopt het niet, maar ik denk wel echt dat we daarvoor verder moeten gaan dan de maatregelen die er nu liggen."

Ster advertentie
Ster advertentie