Binnenland
BNNVARA

In Nederland geringde brandgans duikt op in China

foto: Vroege Vogels/Gaklaassefoto: Vroege Vogels/Gaklaasse
  1. Nieuwschevron right
  2. In Nederland geringde brandgans duikt op in China

Dat brandganzen zich steeds verder verspreiden op zoek naar nieuwe broedgebieden was wel bekend. Maar dat een mannetje uit Goeree Overflakkee nu ook is gezien in Oost-China, daar keken vogelaars toch wel van op. Hoe komt hij daar terecht? Dat vertelt Henk van der Jeugd in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Het gaat om een mannetje dat in 2019 is geringd op Goeree Overflakkee, nota bene onder toeziend oog van de Vroege Vogels-televisieploeg. Dat vertelt Henk van der Jeugd van Vogeltrekstation NIOO-KNAW die al jaren ganzenonderzoek doet in dat gebied. Zijn theorie is dat het mannetje verliefd is geworden op een aldaar overwinterend Russisch vrouwtje en met haar mee is gegaan naar Rusland en vervolgens naar het oosten.

Brandganzen de wereld over

Van brandganzen is wel bekend dat hun verspreidingsgebied steeds groter wordt. Omdat het goed gaat met de soort (veel voedsel, weinig predatoren of bejaging) worden de broedgebieden te vol en moeten zij uitwijken naar andere plekken. Maar dat ze nu dus ook al in Oost-China gevonden zijn dat had nog niemand verwacht.

Het gaat om een melding (met foto van de ring) uit de provincie Henan, waar de brandgans is gezien op een grasland bij de Gele rivier. Geen ideaal ganzengebied trouwens, want er wordt daar volop gebouwd, er is veel vervuiling en de ganzen worden bejaagd. Of het mannetje met zijn Russische vrouw nog terug zal keren naar Nederland is onwaarschijnlijk, aldus Van der Jeugd.

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=4XilESeA3rw" start="false"}

In deze video zie je misschien wel het desbetreffende mannetje dat in China is gespot (start op 19:35 en vervolgt op 24:08).

brandgans

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie