Binnenland
NOSNTR

Ruzies en conflicten in de volkstuin: 'Mensen met verschillende achtergronden moeten het met elkaar rooien'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ruzies en conflicten in de volkstuin: 'Mensen met verschillende achtergronden moeten het met elkaar rooien'

Er is de afgelopen tijd veel te doen om het bestuur van een volkstuin in Helmond. Die zou met harde hand dictatoriaal regeren over de tuinen en niet willen dat er "te veel nationaliteiten" zijn. Wel vaker bereiken verhalen over ruzies bij volkstuinen de media.

Hoe er conflicten of juist vriendschappen ontstaan bij een volkstuin

"Kijk het zijn net mensen, bij sportverenigingen heb je dit ook. Het zijn mensen met een passie en als je elkaar dan voor de voeten loopt, heb je soms ruzie", vertelt Ruud Grondel in Nieuws en Co. Grondel is voorzitter van de AVVN, landelijke organisatie voor hobbytuinders. "De ergste voorbeelden zijn natuurlijk van penningmeesters die er met de kas vandoor gaan, maar soms gaat het over buitengewoon principiƫle ruzies: of je wel of geen vuurkorf op je volkstuin mag. Het is democratie, dus met elkaar moet je er uit zien te komen."

Situatie oplossen

"Als landelijk bestuur worden we soms ingevlogen om een ledenvergadering voor te zitten, als het echt een beetje te spannend wordt." Grondel kan nog een vergadering herinneren waar er discussie was over 'onkruid'. "De oude tuinders hadden zoiets van: kan die rommel niet gesnoeid worden? En de moderne jonge mensen dachten: ja, maar dat is allemaal biodiversiteit. Nou ja, dan wil het wel eens vastlopen."

Volgens Grondel is het beste om mensen terug te brengen naar de kern, de hobby. "Waarom heb je een tuin en wat is je gedeelde passie? Probeer daar vanuit te komen tot het gemeenschappelijke besluit wat we dan wel gaan doen."

Hobby

Grondel heeft zelf geen volkstuin, maar is het voorzitterschap aangegaan omdat hij dit soort gemeenschappen erg belangrijk vindt. "Het zijn plekken waar mensen met hele verschillende achtergronden het moeten rooien, omdat ze een gezamenlijke hobby hebben en een gezamenlijke verantwoordelijkheden hebben. Daar ondersteunen wij ze graag erbij."

Positief

Uit een eerder onderzoek blijkt dat veel mensen die een volkstuin hebben positief zijn. "Je moet ieder jaar met de beestjes en het weer worstelen", vertelt Grondel. "Dus je moet wel een zeker optimisme hebben. Het is ontzettend populair, we hebben wachtlijsten in het hele land op dit moment."

Grondel denkt dat Nederlanders meer belangstelling hebben gekregen voor voedsel. "Gezond voedsel, weten wat je zelf teelt. Maar ook in de verstedelijkte omgeving een plek hebben, vaak met kinderen, waar je in het groen kan zijn. En je ziet dat er een enorme belangstelling voor volkstuinen."

NC volkstuinen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie