Binnenland
NOSNTR

"Ontzettend goed nieuws voor evenementen": vanaf 30 juni weer feesten zonder 1,5 meter

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. "Ontzettend goed nieuws voor evenementen": vanaf 30 juni weer feesten zonder 1,5 meter

Vanaf 30 juni kunnen er weer eendaagse buitenevenementen worden gehouden. Bezoekers moeten een vaccinatiebewijs of negatieve coronatest laten zien. Als ze eenmaal op het terrein zijn toegelaten, zijn de coronamaatregelen voor even verleden tijd.

"Dit is gewoon ontzettend goed nieuws", zei manager programmateam Fieldlabs Pieter Lubberts in Nieuws en Co. "Het liefst hadden we dit nieuws eerder gehad, maar we zien ook wel dat nu de cijfers heel hard omlaag gaan. Dus we zitten in een goede vibe met z'n allen. Dit betekent dat we sinds lange tijd weer perspectief hebben."

Het kabinet heeft op basis van de Fieldlab-experimenten, die positief verliepen, besloten dat de coronamaatregelen voor eendaagse evenementen versoepeld kunnen worden. De kermissen vallen niet onder de evenementenregeling, maar kunnen eind juni toch open. Dan geldt wel een maximumaantal bezoekers per vierkante meter.

Het is de bedoeling dat bijvoorbeeld ook voetbalstadions vanaf 30 juni weer helemaal toegankelijk zijn voor publiek, zonder anderhalve meter, maar met vaccinatiebewijs of negatieve test.

Eind juli gaan hoogstwaarschijnlijk ook versoepelingen gelden voor bijvoorbeeld theaters, popconcerten en meerdaagse evenementen als Lowlands.

Niet alles gaat door

Deze versoepeling betekent nog niet dat meteen alle festivals ook doorgaan. Voor een aantal komt dit te laat, bijvoorbeeld North Sea Jazz en Awakenings gaan niet door. "Voor hen is het eigenlijk net te laat, ook met de vergunningen."

"Er zijn ook een hoop evenementen die deels in voorbereiding waren en die nu een 'go' krijgen. Bijvoorbeeld een Lowlands gaat gewoon door", vertelt Lubberts.

Hoewel niet elk festival dus is geholpen met de versoepeling, is de branche er wel blij mee, zegt Lubberts. Toch is het niet genoeg om de geleden schade op te vangen. "Dat halen we niet in. Daar zijn we te lang voor dicht. Dit geeft ons wel de hoop om het weer op gaan bouwen met zijn allen."

hulpdiensten

Een punt van zorg is de veiligheid. Politie en hulpdiensten hebben aangegeven dat het allemaal wel eens te veel kan worden, nadat het ook al hard heeft moeten werken tijdens de coronacrisis. Die zeggen dat organisatoren van evenementen hun eigen veiligheidsmaatregelen moeten nemen.

"We snappen dat er druk is op politie en handhaving", zegt Lubberts. "We hopen wel dat we daarin niet belemmerd te worden om onze evenementen te organiseren. Het zou ontzettend zwaar zijn dat we door een andere hobbel de evenementen niet mogelijk kunnen maken. Maar we hebben als sector in het verleden al bewezen dat we goed in staat zijn om de veiligheid te garanderen."

"Er is in het verleden ook een dancefestival geweest die vanwege een politiestaking het zelf moesten organiseren. En dat is ook goed gegaan. De sector is daar toe in staat", besluit Lubberts.

Manager programmateam Fieldlabs Pieter Lubberts

Ster advertentie
Ster advertentie