Binnenland
NOS

Mag Nederlander Charly T. (17) zijn Spaanse cel verlaten?

foto: NOS Storiesfoto: NOS Stories
  1. Nieuwschevron right
  2. Mag Nederlander Charly T. (17) zijn Spaanse cel verlaten?

De minderjarige Nederlander Charly T. hoort deze week of zijn voorarrest in een Spaanse gevangenis met drie maanden wordt verlengd. De 17-jarige scholier zit al zes maanden in hechtenis op verdenking van aanranding van twee Britse meisjes van 12 en 14.

Mag de 17-jarige Charly T. zijn Spaanse cel verlaten?

T. is de enige minderjarige Nederlander die vastzit in het buitenland. Het Spaanse Openbaar Ministerie eist vier jaar gevangenisstraf plus een jaar ondertoezichtstelling tegen hem.

Wat is er gebeurd?

T. werd in augustus vorig jaar gearresteerd na een afspraak met twee meisjes bij het zwembad van een bungalowpark. Zowel T. als de Britse meisjes waren op dat moment met hun families op vakantie in Benidoleig.

Op de ochtend van zijn vertrek spraken T. en de meisjes af en dronken een fles wodka driekwart leeg. Vanaf dan lopen de verklaringen uiteen. De meisjes zeggen dat T. hen dwong seksuele handelingen te verrichten. T. ontkent niet dat er intieme handelingen waren, maar zegt dat die alleen met het meisje van 14 gebeurden, mét wederzijdse instemming.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Het leeftijdsverschil tussen T. en de meisjes speelt een heel belangrijke rol in deze zaak", benadrukt T.'s advocaat Salvador Estevan. "Als iemand van 12 of 13 toestemming geeft voor seks, gaat de Spaanse rechtbank er alsnog van uit dat diegene niet volwassen genoeg is om zo'n beslissing te nemen."

Geen ja is ook nee

Sinds 2016 wordt in Spanje harder opgetreden in zaken over seksueel misbruik. In dat jaar werd een 18-jarige vrouw gedwongen tot seks met vijf mannen. De mannen kregen een celstraf voor seksueel misbruik, niet voor verkrachting. In de weken na het vonnis zag het in verschillende Spaanse steden zwart van demonstranten die het niet eens waren met de uitspraak.

Sindsdien werkt Spanje aan een nieuwe wet over seksuele toestemming, waardoor verkrachting voor de rechtbank makkelijker kan worden bewezen. Seks zonder expliciete goedkeuring wordt in de nieuwe wet als verkrachting gezien. Als een persoon 'nee' zegt, betekent dat nee, maar als er geen ja wordt gezegd, betekent dat ook nee.

Waar het schuurt

Of T. nu schuldig is of niet, hij zit al een half jaar vast in het buitenland. Zijn zaak is volgens zijn advocaten en PrisonLaw, een belangengroep voor Nederlandse gevangenen in het buitenland, rommelig verlopen. Zo zou er geen goede tolk aanwezig zijn geweest bij de verhoren, waardoor er mogelijk fouten in T.'s dossier staan. "Ik maak me het meest zorgen over waar hij nu zit en wat het met hem doet op de lange termijn", zegt vader Marco tegen NOS Stories.

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer deelt die zorgen. "Het is heel slecht voor een 17-jarige om voor zo'n lange tijd alleen in een ander land te zitten. Ik vind het kwalijk dat de Nederlandse ambassade T. niet meteen heeft bezocht toen hij werd vastgezet. Bij volwassenen is het protocol om na zes weken langs te komen en bij T. is dat ook gedaan. Maar hier gaat het om een kind, dan moet er anders gehandeld worden."

Wat zijn je rechten als minderjarige in een buitenlandse cel?

Het ministerie van Buitenlandse Zaken of de ambassade is helemaal geen partij in deze zaak, laat consulair-woordvoerder Willemien Veldman weten. Een land mag zich namelijk niet bemoeien met het strafrecht van een ander land. Over de rechtszaak of schuldvraag heeft Nederland dus niets te zeggen.

Veldman: "We doen alles wat binnen onze mogelijkheden en bevoegdheden ligt om de jongen bij te staan. Dat houdt in dat de ambassade contact houdt met advocaten en Spaanse justitie en dat T.'s situatie in de jeugdgevangenis wordt gemonitord."

Daarnaast heeft Nederland gevraagd of T. zijn voorarrest in zijn thuisland kan uitzitten, maar dat wil Spanje niet. "T. wordt als vluchtgevaarlijk gezien. De officier van justitie houdt hem uit voorzorg hier in de gevangenis tot de rechtszaak, zodat hij niet voor die tijd verdwijnt", aldus advocaat Estevan.

Gevangenen in het buitenland

Jaarlijks worden 1350 volwassen Nederlanders in het buitenland gearresteerd, meestal voor drugs of geweld. 250 van hen zitten vast in Spanje.

De NOS heeft contact gezocht met de Spaanse kinderombudsman en de ouders van de Britse meisjes. Zij willen niks zeggen over de zaak.

Ster advertentie
Ster advertentie