Veel verkeershinder: waarom zijn alle wegwerkzaamheden tegelijk gepland?
- Nieuws
- Veel verkeershinder: waarom zijn alle wegwerkzaamheden tegelijk gepland?
Rijkswaterstaat voert de komende tijd grootschalige wegwerkzaamheden uit op verschillende snelwegen in Nederland. Er wordt veel verkeershinder verwacht door de werkzaamheden aan de A1 en de A12. Daarnaast kunnen reizigers in andere delen van het land ook vertraging oplopen tijdens hun reis, zo is het station van Groningen dicht en worden de A27 en A2 ook nog afgesloten.
Video niet beschikbaar
Victor Knoop, universitair hoofddocent verkeersdynamica aan de TU Delft, legt uit waarom het verstandig is van Rijkswaterstaat om alle werkzaamheden tegelijk te doen. "Het is goed om te realiseren dat als je met de auto de weg op gaat, je ook de reis van anderen beïnvloedt. Als er onderhoud is, dan wil je voorkomen dat die mensen gaan omrijden en andere files veroorzaken." Knoop spreekt van een sneeuwbaleffect, waarbij hij ziet dat de overheid liever voor een korte periode heel veel verkeershinder veroorzaakt, dan voor een langere periode overal een beetje. Daarom vinden alle werkzaamheden tegelijkertijd plaats.
Boodschap
Om die verkeershinder in goede banen te leiden, is de boodschap die de Rijkswaterstaat afgeeft cruciaal. "De boodschap die ze aan de mensen geven, leidt ertoe dat er wat verandert." De Rijkswaterstaat raadt aan om met het openbaar vervoer te reizen te komende tijd. "Als er dus overal afsluitingen zijn, dan zal ik ervoor kiezen om met de trein te gaan. Daarmee ben ik dus niet op de weg en zorg ik niet voor vertraging. De hoofdkeuze die het wegbeheer wil, is dat je op een andere manier gaat reizen. Dus dat men gaat fietsen of met de trein gaat, als je maar niet de weg op gaat." Knoop denkt dat het openbaar vervoer hierdoor wel drukker zal zijn. Ook roept Rijkswaterstaat op om vanuit huis te werken of samen te reizen om de verkeershinder te beperken.
Nederlandse wegen vol
Om files te voorkomen kan de Rijkswaterstaat verschillende maatregelen nemen, door bijvoorbeeld voldoende ruimte om de wegen te realiseren. "Maar de Nederlandse wegen zijn sowieso al wel vol", zegt de universitair hoofddocent verkeersdynamica. Het wegennetwerk in Nederland is behoorlijk goed afgestemd op de verkeersvraag, maar dat betekent dat er weinig marge is als andere wegen afgesloten zijn. Rijkswaterstaat gaat in totaal 60 kilometer aan asfalt vervangen.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.