Binnenland
NOS

Militairen volgen BBQ-lessen van opleidingsbudget: 'Bedoeld voor overgang naar arbeidsmarkt'

foto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Militairen volgen BBQ-lessen van opleidingsbudget: 'Bedoeld voor overgang naar arbeidsmarkt'

Tientallen militairen hebben hun persoonlijke opleidingsbudget van 4500 euro besteed aan barbecue-lessen, schrijft De Telegraaf. Bij die lessen kregen de 32 militairen een luxe barbecue cadeau. Tegen een aantal van hen is aangifte gedaan. Volgens Jean Debie, voorzitter van de vakbond voor Burger en Militair defensiepersoneel, is het opleidingsbudget bedoeld om "de kansen op de arbeidsmarkt te vergroten".

BBQ-lessen met een green egg erbij, golfcurssusen, yogalessen of een duikcursus met een ticket naar Curaçao. Zomaar een greep uit de opleidingen of cursussen die militairen hebben gevolgd van hun opleidingsbudget. "Een groot deel van de militairen blijft niet hun hele leven bij defensie werken", legt Debie uit. "Veel militairen zitten er voor drie tot zes jaar. Daarna moeten ze een baan zien te vinden op de arbeidsmarkt, vandaar dat opleidingsbudget. Het is bedoeld om je voor te bereiden op de overgang naar de arbeidsmaatschappij, om een beroeps- of universiteitsopleiding te volgen."

Verantwoordelijkheid

Volgens Debie kunnen dergelijke BBQ-lessen inmiddels niet meer gevolgd worden van het budget. "In die periode dat dit speelde, was de afspraak dat iedereen zelf mocht bepalen op welke manier hij cursussen zou volgen. Dat deden ze in samenwerking met een begeleider, die adviseren over welke vormen van studietrajecten er zijn. De controle lag bij commandanten en de begeleider: zij moeten kijken naar de aanvragen en wat er redelijk was."

Daar was juist voor gekozen omdat voor die tijd de werkgever voor de werknemers bepaalde "wat goed voor je was". "Toen hebben we gezegd: 'Laat het los en laat mensen zelf bepalen welke opleiding zij willen volgen.'"

Volgens Debie ligt de verantwoordelijkheid bij zowel de militair als de commandant en begeleider. "De militair die de cursus aanvraagt heeft de verantwoordelijkheid te kijken voor welke cursus hij in aanmerking komt en wat hij ermee wil bereiken. De commandant en begeleider moeten kritisch kijken of die cursus pas binnen de gedachtegang van uitbreiding naar de arbeidsmarkt. Als het antwoord nee is, moet hij niet toegewezen worden."

Plausibele verklaring

Of er in het geval van de BBQ-lessen te weinig 'nee' gezegd is, moet volgens Debie nog onderzocht worden. "Er wordt nu gekeken op welke wijze toestemming hiervoor tot stand is gekomen, of er voldoende is doorgevraagd wat de doelstelling van de cursus was en wat er daarna is gebeurd. Als jij barbecue-lessen gaat geven bij een evenementenbureau, kan dat een plausibele verklaring zijn. Het ligt eraan wat de inhoud van de opleiding was", zeg Debie.

Inmiddels werkt het opleidingsbudget anders: "We sluiten nu aan bij de STAP-regeling van het kabinet en werken alleen maar met erkende opleiders in Nederland."

bbq-lessen defensie

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie