Binnenland
AVROTROS

We kunnen niet zonder insecten, dit plan moet ze redden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. We kunnen niet zonder insecten, dit plan moet ze redden

In het vandaag gepresenteerde Deltaplan Biodiversiteit, leggen boeren, banken, natuurbeschermers, de levensmiddelenindustrie en vijftien andere partijen uit hoe ze samen de insecten en vogels, en daarmee al het leven in Nederland willen redden. "Je hoort mensen wel eens zeggen dat ze juist blij zijn met een mug minder, maar die beestjes zijn een cruciaal onderdeel van het systeem. Dat houdt ook de mens in leven."

75 procent van de insecten is al verdwenen. Ze stierven de afgelopen jaren massaal door verkeerd gebruik van het land. Koos Biesmeijer is entomoloog en directeur van Naturalis, een van de partijen die meedoet aan het Deltaplan. "De insecten verdwijnen omdat de planten verdwijnen. Op iedere plantensoort heb je een heel scala van insecten. Als de insecten sterven, gaan ook de vogels dood. Die leven van de insecten."

Biodiversiteit belangrijker dan het klimaat

Louise Vet is directeur van het Nederlands Kennisinstituut voor Ecologie en staat dit jaar op nummer één in de Duurzame Top 100. Zij bracht alle partijen in het Deltaplan samen, en vertelt er over in Radio EenVandaag. "Het moet voor grondgebruikers makkelijker worden de biodiversiteit in hun bodem te herstellen. Er moeten stimulerende wetten en nieuwe verdienmodellen komen. En gebiedsgerichte samenwerking tussen alle grondgebruikers in een regio is ook belangrijk."

Maar hoe doe je dat dan in de praktijk? Het klinkt niet als iets dat snel is geregeld. "Het zal inderdaad jaren kosten om al het verlies om te buigen in herstel, over kabinetten heen, over ministeries heen, maar ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken. Iedereen beseft nu dat biodiversiteit misschien nog wel belangrijker is dan het klimaat. Omdat het de basis van het leven is op deze planeet. De ogen zijn geopend en we willen allemaal naar die stip op de horizon. We zijn een beweging begonnen die niet meer te stuiten is."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie