Binnenland

VVD: Binnen tien weken duidelijkheid boeren

KRO-NCRV
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD: Binnen tien weken duidelijkheid boeren

Regeringspartij VVD wil dat het kabinet dit jaar nog met een pakket aan maatregelen komt om de stikstof-crisis te bezweren. Daarmee moet ook eindelijk duidelijkheid komen voor de boeren in ons land. Dat zegt VVD-Kamerlid Mark Harbers in 1 op 1.

"Boeren moeten een eerlijke keuze krijgen", stelt oud-staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Harbers, die sinds juni in de Tweede Kamer zit en sindsdien te boek staat bij de liberalen als 'chef stikstof.' En die stikstofcrisis beteugelen doe je niet door de boeren alleen maar uit te kopen. "Vrijwilligheid staat daarin voorop. Als stoppen financieel aantrekkelijker is dan doorgaan, dan voelt dat niet als een vrijwillige keuze."Keuzes dienen niet te worden gemaakt "over de hoofden van de boeren, maar samen met de boeren", zo benadrukte Harbers tegenover Sven Kockelmann vanmorgen op radio 1. "Ik wil een systeem waarin boeren de keuze maken. Geld als je stopt met je bedrijf, subsidie als je je bedrijf wil innoveren."

Hoeveel geld daar voor nodig is kan Harbers nog niet zeggen. Eerder trok het kabinet hier al 180 miljoen euro voor uit. Maar als het ligt aan Harbers, trekt de rijksoverheid op korte termijn nogmaals de portemonnee voor de boeren. "Ik verwacht nog een keer zo’n bedrag."

Ster advertentie
Ster advertentie