Binnenland

Zijn de reuzenpanda's ook blij met ons?

foto: ANP KOEN VAN WEELfoto: ANP KOEN VAN WEEL
  1. Nieuwschevron right
  2. Zijn de reuzenpanda's ook blij met ons?

Nederland was de afgelopen dagen in de ban van twee wit-zwarte beren uit China. Het Utrechtse dorpje Rhenen is met zijn Ouwehands Dierenpark in een korte tijd veranderd tot ‘pandahoofdstad’. Met drommen cameraploegen en toeristen van over de hele wereld, speciale pandakoeken, panda-ijs en allerlei pandaprullaria.


Bron: ANP KOEN VAN WEEL

Nationale knuffelbeer

Woensdag kwamen de twee reuzenpanda’s, Wu Wen en Xing Ya (vertaald Krachtige Wolk en Elegante Ster), aan op Schiphol. Behalve de feeststemming is er ook veel kritiek op hun komst. Het ooit zo bedreigde dier (dankzij het Wereld Natuur Fonds is de reuzenpanda ‘het symbool’ geworden van bedreigde dieren) is verworden tot een nationaal knuffelbeer. Of het gesleep met de dieren iets oplevert voor de soort in het wild is sterk de vraag. In elk geval is het fokken met panda’s in dierentuinen redelijk zinloos, zo wijst de geschiedenis uit.

Parende panda's

In het wild ‘doet’ de reuzenpanda het daarentegen wel goed. Mede dankzij allerlei programma’s, gesteund door het Wereld Natuur Fonds (WNF). De natuurorganisatie werkt ook samen met het Ouwehands Dierenpark. In Vroege Vogels een gesprek met Christiaan van der Hoeven van het WNF, die de panda-natuurprojecten in China vaak heeft bezocht.

Week van de reuzenpanda's

De panda's in Rhenen zijn afkomstig uit fokprogramma's. Panda's worden niet meer uit het wild gevangen. Van der Hoeven van het WNF filmde tijdens zijn bezoek in China wel panda’s in het wild. Het is heel lastig om de panda's te zien te krijgen. Ze leven solitair, maar zoeken elkaar in de paartijd op. Vrouwtjes zetten in de boom een 'geurvlag' af, waar de mannetjes op af komen. De mannetjes vechten onderling uit wie er met het vrouwtje mag paren. In het dichte bamboebos hoor je duidelijk het geluid van de hitsige mannetjes en dat is zeer opmerkelijk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het gaat hier om een aantal hitsige mannetjes die een vrouwtje probeert te verleiden. De panda's zelf zijn moeilijk te zien in het dichte bos maar rond 01:35 uur zie je er duidelijk twee zitten.

Elke zondagochtend hoor je in Vroege Vogels op NPO Radio 1 nog meer over de natuur in Nederland en ver daarbuiten. Het programma wordt uitgezonden tussen 7.00 en 10.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie