Binnenland
EONOS

Helden op sokkels: Standbeeld koningin Wilhelmina oerlelijk?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Helden op sokkels: Standbeeld koningin Wilhelmina oerlelijk?

Standbeelden en monumentjes. Je loopt er op straat soms zomaar voorbij. De beelden vertellen een verhaal, maar klopt dat verhaal wel? In de zomerserie 'Helden op Sokkels' in Langs de Lijn En Omstreken zoekt historicus Wim Berkelaar naar markante verhalen achter bekende en onbekende standbeelden. In de derde aflevering belicht hij het 'Monument koningin Wilhelmina’ bij Paleis Noordeinde in Den Haag. Slaat het beeld de spijker op de kop of moeten we ernaar kijken met een geschiedkundige bijsluiter?

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Koningin Wilhelmina was tijdens de Tweede Wereldoorlog de hoopvolle stem die het Nederlandse volk op Radio Oranje inspireerde en bemoedigde. In het beeld wordt zij nadrukkelijk neergezet als 'Moeder des Vaderlands' en baken van rust in moeilijke tijden. Dat laatste is volgens Berkelaar ten onrecht. “Van Wilhelmina is bekend dat zij niet zoveel op had met democratie als bestuursvorm en dat leverde natuurlijk spanningen op in de tijd dat zij met de Nederlandse regering in Londen verbleef.”

KRITIEK

De kritiek op de koningin vanwege haar vlucht naar Engeland kan volgens Berkelaar niet zwart-wit worden beoordeeld, al was het volgens hem geen fraai beeld dat de ‘moeder des vaderlands’ haar koffers inpakte toen de vijandelijke troepen voor de deur stonden. “De republikeinse historicus Pieter Geijl was bepaald geen vriend van Wilhelmina. Hij zat in de oorlog een paar jaar gevangen, maar jaren later schreef hij dat de koningin een voorbeeld was geweest vanuit de verte.”

Luister het gesprek terug: NPO Radio1 Langs de Lijn En Omstreken:

Helden op sokkels: Wilhelmina in een veel te wijde jas

‪Het eindoordeel van Wim Berkelaar:
 Heeft een bijsluiter nodig!

Ster advertentie
Ster advertentie