Voetbalclubs springen in e-sports met E-Divisie competitie
- Nieuws
- Voetbalclubs springen in e-sports met E-Divisie competitie
[AVROTROS] De klassieker Ajax-Feijenoord, of de Gelderse derby Vitesse-NEC; maar dan niet uitgevochten op het veld, maar in een game.
De Eredivisie begint op 6 februari met een officiële esports-competitie FIFA17. Alle 18 eredivisieclubs leveren dan een gamer af die namens de club meedoet aan de zogenaamde E-Divisie. De wedstrijden zijn online te bekijken op Twitch en YouTube. Fox Sports zendt de wedstrijden op tv uit. Na 17 speelrondes - net als in de eredivisie- mag de beste e-sporter de schaal omhoog houden.
Jongeren bereiken
De game-spelers worden allang niet meer als nerd gezien. De meeste FIFA-spelers zien er net zo gelikt uit als de meeste jonge voetballers; goed kapsel, hippe kleren. De gamers wilden ook gewoon profvoetballer worden, maar bleken niet goed genoeg en zijn verder gegaan in het gamen. Andersom zijn er ook veel eredivisiespelers die veel gamen. Keeper Eloy Room van Vitesse en Donny van de Beek van Ajax kruipen bijvoorbeeld regelmatig achter de gameconsole voor een potje FIFA.
De voetbalclubs hopen door het inzetten van e-sporters weer meer contact met jongeren te krijgen. “Jongeren spelen nog wel voetbal, maar komen minder naar de stadions en kijken al helemaal niet meer naar tv” zegt Tom Aerts van Dutchgamemasters. “Clubs proberen de online wereld aan te boren en hopen hier ook meer sponsors mee binnen te halen.”
Kinderschoenen
In Nederland staat de e-sport nog in de kinderschoenen. Ajax en PSV waren de voorlopers. Vorig jaar tekende Koen Weijland als eerste e-sporter in Nederland een contract met Eredivsieclub Ajax. PSV volgde al snel met gamer Romal Abdi. Dit jaar volgen de Eredivisieclubs elkaar in rap tempo op met hun zoektocht naar een e-sporter die namens de club uit kan komen in de competitie.
Buitenland
In het buitenland is er al veel langer een link tussen de offline en de online sport. Het Duitse FC Schalke en Franse PSG hebben bijvoorbeeld al een heel team van e-sporters in het strategiespel League of Legends en het voetbalspel FIFA. In Azië zijn de e-sporters de echte helden. Ze verdienen miljoenen aan prijzengeld en sponsordeals en spelen in enorme arena’s voor groot publiek.
In Nederland blijft het voorlopig bij het online en op tv uitzenden van de wedstrijden die opgenomen worden in een studio. Wellicht dat er in de toekomst in de voetbalstadions gespeeld kan worden als een soort voorprogramma voor de echte voetbalwedstrijd. Maar zo’n vaart als in Azië zal het niet lopen. Daar worden vooral de strategiespellen gespeeld die veel aantrekkelijker zijn voor een groot publiek. Deze games zijn speciaal gebouwd voor een grote community. De spellen zijn veelal gratis en het verdienmodel zit hem in aankopen in het spel zelf. FIFA17 is een simulatiegame waarbij het vooral om de skills van de speler zelf gaat. Er zitten weinig spannende wendingen in het spel.
Toekomst
De toekomst van de e-sport ziet er rooskleurig uit. In Brazilië is er al een speler uit de hoogste divisie over gestapt naar de online competitie. AZ kijkt of ze e-sport team kunnen beginnen. Het prijzengeld zal hoger worden, de jongens zullen steeds meer sponsors vinden. Joost Roset van de e-sportbond hoopt dat e-sport ook als officiële sport erkend zal worden. In Finland is dit al gelukt. “ Dan kunnen we lid worden van het NOC-NSF en is het misschien over een aantal jaar wel olympisch… “
Uitleg van FIFA17:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
En zo gaat het er in Azië aan toe:
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.